cpt. Cook
 

Tvarohové šátečky

Tvarohové vdolečky

Tvarohový jogurtový závin

Tvarohový koláč
(Tarte au fromage blanc)

Tvarohový koláč z třeného těsta

Tvarohový křehký závin

Tvarožník

Valašské frgály

Vdolky s dušenými jablky

Vdolky s jablky

Velikonoční bochánek

Velikonoční mazanec

Višňová bublanina

Rakousko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Wachauský meruňkový závin

recept ze stránek www.tacos.cz
12 porcí:  20 dkg hladké mouky, 1/2  vejce, 1/2 lžíce oleje, 1/2 špetka soli, 3 lžíce vlažné vody, 4 dkg másla, 8 dkg strouhanky, 1.15 kg meruněk, 10 dkg moučkového cukru, 1/2 lžička mleté skořice, 10 dkg másla, moučkový cukr na pocukrování
zkopírováno z http://www.tacos.cz Udělejte z mouky na válu kopeček a uprostřed vymáčkněte důlek. Rozklepněte do něho vejce a přidejte olej a sůl. Vše pak uhněťte na hladké těsto. Přidávejte postupně jenom tolik vody, aby těsto bylo středně husté. Poté je zpracovávajte pěstmi asi 15 minut, až dostane hedvábný lesk. Z hotového těsta utvořte kouli, pokapejte je olejem, přiklopte mísou a nechte asi 30 minut odležet. Na pánvi rozpalte máslo a za stálého míchání na něm osmažte strouhanku. Nechte ji vychladnout. Meruňky vypeckujte, nakrájejte na tenké plátky anebo nadrobno. Na talíři smíchejte cukr s mletou skořicí.

www.tacos.cz Na stůl prostřete velký ubrus a pravidelně ho posypte moukou. Těsto na něm vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Potom je pomoučenými dlaněmi opatrně vytahujte od středu k okrajům. Těsto má být nakonec tak průhledné, aby se přes něj daly číst noviny. Na pánvi rozpusťte máslo a jemně jím potřete plech na pečení a zbytek ponechte na potření závinu. Troubu předehřejte na 200 °C (stupeň plynu 3).

www.tacos.cz Osmaženou strouhankou posypte asi dvě třetiny těsta a nechte přitom po stranách (kde budou později konce závinu) volné pruhy asi 3 cm široké. Neposypanou třetinu těsta postrříkejte rozpuštěným máslem. Na strouhanku rozdělte ovoce a posypejte je cukrem se skořicí. Volné okraje přehněte dovnitř, aby nemohla náplň vyhřeznout. Opatrně zvedejte ubrus a zavinujte těsto směrem k volné třetině. Závin pak sesuňte švem dospod (případně i zanuté ve tvaru podkovy) na pomaštěný plech. Závin potřete rozpuštěným máslem a pečte ho v troubě asi 45 minut do zlatohněda. Při pečení jej každých 10 minut znovu potřete máslem. Hotový pocukrujte a nakrájejte na kousky asi 4 - 5 cm široké. Servírujte pokud možno ještě teplý.

vloženo 07.10.2007    zobrazeno 2405x    verze pro tisk

Zapékaná jablka pod ořechovým těstem

Závin s revení

Závin z lístkového těsta

Závin z těsta kynutého pod vodou