cpt. Cook
 

Francie - Aveyron   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Aligot

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 kg brambor, 40 dkg čerstvého sýra tomme, 20 dkg crème fraîche, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Aligot je jídlo z romačkaných brambor, do nichž se dá rozpustit sýr tomme. Připravuje se v jižní části francouzského Centrálního masivu, Auvergne či oblasti Aveyron. Z webu aveyron.com pochází i tato verze receptu.

www.tacos.cz Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme s oloupaným česnekem asi 20 minut ve vroucí slané vodě. Sýr mezitím nakrájíme na tenké proužky. Ke konci vaření česnek odstraníme a z odcezených brambor uděláme pyré, potřebnou konzistenci případně doladíme trochou vody z brambor. Dřevěnou vařečkou vmícháme pepř a zakysanou smetanu a potom rychle i sýr, intenzivním mícháním pokrm provzdušníme, sýr se musí táhnout jako stuhy. Můžeme dochutit jedním čerstvým stroužkem česneku.

vloženo 19.09.2014    zobrazeno 1932x    verze pro tisk

Aligot

Bramborová kaše

Bramborová kaše zapečená s vuřty a zelím

Bramborová kaše zapékaná

Bramborová nastavovaná kaše

Bramborové škubánky

Colcannon

Jemné škubánky

Lepenec

Lepenice

Lepenice

Lepenice

Nákyp z bramborové kaše

Nastavená bramborová kaše

Slovácká kocmrnda

Slovácká kocmrnda

Škubánky

Škubánky

Škubánky s mákem