cpt. Cook
 

Aperitivo de polenta, jamón y queso
(Předkrm z polenty, šunky a sýra)

Baba Ganuş
(Lilkové pyré)

Baskicko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Baskická tortilla

Tortilla de patata

recept ze stránek www.tacos.cz
20 kusů:  1/2 šálek olivového oleje, 1/2  cibule, 415 dkg brambor, sůl, 4  vejce
zkopírováno z http://www.tacos.cz Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky velikosti zhruba čajové lžičky. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji získat světlezlatou barvu. Přidáme nakrájené brambory, snížíme teplotu na střední a za stálého míchání vaříme asi 15 minut, dokud nezměknou. Zvýšíme teplotu a brambory pár minut smažíme, aby byly lehce opečené, zvenku křupavé, uvnitř měkké. Pomocí děrované naběračky brambory a cibuli přeneseme na cedník a necháme osušit. Olej v pánvi necháme zchládnout, 1,5 lžičky odebereme stranou pro pozdější použití. Ve velké míse rozšleháme vejce, přidáme brambory s cibulí, promícháme a necháme několik minut odstát.

www.tacos.cz Olej v pánvi opět rozpálíme, ujistíme se, že rovnoměrně pokrývá dno. Do pánve nalejeme vaječnou směs, rovnoměrně ji srováme. Lehce vše protřeseme, abychom zabránili přilepení a připálení a asi minutu zprudka smažíme. Potom teplotu snížíme a smažíme další 2 - 3 minuty, dokud vejce navrchu nezačne tuhnout. Na pánev položíme desku nebo talíř větší než je její průměr. Rukou ji uprostřed přidržujeme, pánev obrátíme a tortillu vyklopíme. Na pánev přidáme odložený olej, opět ji rozpálíme. Když je olej horký, přesuneme na pánev tortillu syrovou stranou dolů. Zlehka protřeseme, aby se nepřilepila a zase minutu smažíme zprudka a potom 3 minuty na staženém plameni.

www.tacos.cz Hotovou tortillu dáme na servírovací talíř a necháme vychladnout. Krájíme na dílky nebo na klíny a podáváme s párátky na nabodnutí nebo na tenkých kouskách chleba.

vloženo 06.02.2013    zobrazeno 1953x    verze pro tisk

Buñuelos de bacalao ahumado
(Krokety z uzené tresky)

Česneková kuřecí křidélka
(Pollo al ajillo)

Flamenco vejce
(Huevos a lo Flamenco)

Krokety rozličné
(Croquetas variadas)

Marinované švestky v sušené šunce
(Ciruelas pasas con jamón)

Masové kuličky v mandlové omáčce se šafránem
(Albóndigas con salsa de almendras y azafrán)

Pálivé brambory
(Patatas bravas)

Tapenade de higos y aceitunas
(Tapenáda z fíků a oliv)

Tortilla Española

Venkovský bramborový salát
(Ensalada campera)