cpt. Cook
 

Aperitivo de polenta, jamón y queso
(Předkrm z polenty, šunky a sýra)

Baba Ganuş
(Lilkové pyré)

Baskická tortilla
(Tortilla de patata)

Buñuelos de bacalao ahumado
(Krokety z uzené tresky)

Česneková kuřecí křidélka
(Pollo al ajillo)

Flamenco vejce
(Huevos a lo Flamenco)

Krokety rozličné
(Croquetas variadas)

Marinované švestky v sušené šunce
(Ciruelas pasas con jamón)

Španělsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Masové kuličky v mandlové omáčce se šafránem

Albóndigas con salsa de almendras y azafrán

recept ze stránek www.tacos.cz
36 kusů:  80 dkg hovězího a vepřového mletého masa, 15 dkg chleba starého a bez kůrky, 1/2 stroužek česneku, 3 lžíce nadrobno nakrájené cibule, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, 1/2 lžičky soli, muškátový oříšek, 2  vejce, hladká mouka na obalování, 6 lžic olivového oleje, 40  mandlí, 2.15 dkg chleba, 3 lžíce olivového oleje, 10 kuliček celého pepře, 1/2 lžičky šafránu, 1/2  hřebíček, 1/2 lžičky soli, 1.15 dl bílého vína, 2.15 dl hovězího nebo kuřecího vývaru, citrónová šťáva, zelená petrželka na ozdobu
zkopírováno z http://www.tacos.cz V míse smícháme mleté vepřové a hovězí maso. Plátky tvrdého chleba zbaveného kůrek necháme nasáknout v mléce nebo ve vodě, aby změkl, potom ho vymačkáme a přidáme k masu spolu s rozetřeným česnekem, nakrájenou cibulí, petrželkou, solí a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Přilejeme lehce rozšlehaná vajíčka a vše důkladně promícháme do hladké směsi. Z té tvoříme malé kuličky o průměru asi 3 cm, které poválíme a tím obalíme v mouce a velmi pomalu osmažíme na oleji ze všech stran dohněda. Potom je dáme stranou oschnout na ubrousku.

www.tacos.cz Na téže pánvi pak smažíme oloupané mandle, chleba a česnek dozlatova. V hmoždíři rozdrtíme černý pepř, hřebíček a šafrán se solí. Přidáme opražené mandle, chléb a česnek a rozetřeme na hladkou pastu, postupně přidáváme bílé víno. Na pánvi tuto pastu smícháme se zbylým olejem a dobrým vývarem. Přivedeme k varu, přidáme masové kuličky. Na mírném ohni je necháme v omáččce dusit asi 20 minut, podle potřeby můžeme omáčku ředit. Těsně před podáváním zastříkneme citrónovou šťávou. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

vloženo 28.09.2013    zobrazeno 1666x    verze pro tisk

Pálivé brambory
(Patatas bravas)

Tapenade de higos y aceitunas
(Tapenáda z fíků a oliv)

Tortilla Española

Venkovský bramborový salát
(Ensalada campera)