cpt. Cook
 

Aperitivo de polenta, jamón y queso
(Předkrm z polenty, šunky a sýra)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Baba Ganuş

Lilkové pyré

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  140 dkg lilku, 6 dkg olivového oleje na pomazání lilku, 12 dkg omáčky Taratoor, 1/2 dl citrónové šťávy, 1.4 dkg česneku, 1/2 lžička soli, 8 cl sezamového oleje
zkopírováno z http://www.tacos.cz Toto známé zeleninové pyré se často podává jako předkrm nebo jako součást mezze tabule a je běžné ve všech arabských zemích Středního východu.

www.tacos.cz Lilky vidličkou nebo ostrým nožem na několika místech propíchněte a potřete povrch běžným rostlinným olejem. Opečte nejlépe na roštu grilu nad ohněm, napíchnuté nad plamenem sporáku nebo v rozpálené troubě, až jsou uvnitř úplně měkké, asi 15 minut. Po chvilce na ochladnutí je oloupejte, dejte do misky a vidličkou rozmačkejte na kaši. Smíchejte s omáčkou taratoor (nebo jen tahini pastou), citrónovou šťávou, rozetřeným česnekem, solí a sezamovým olejem. Někdy se přidává i pár lžic hustého jogurtu. Vychlazený můžete podávat posypaný červenou paprikou, posekanými lístky petrželky a podobně.

vloženo 24.07.2011    zobrazeno 2444x    verze pro tisk

Baskická tortilla
(Tortilla de patata)

Buñuelos de bacalao ahumado
(Krokety z uzené tresky)

Česneková kuřecí křidélka
(Pollo al ajillo)

Flamenco vejce
(Huevos a lo Flamenco)

Krokety rozličné
(Croquetas variadas)

Marinované švestky v sušené šunce
(Ciruelas pasas con jamón)

Masové kuličky v mandlové omáčce se šafránem
(Albóndigas con salsa de almendras y azafrán)

Pálivé brambory
(Patatas bravas)

Tapenade de higos y aceitunas
(Tapenáda z fíků a oliv)

Tortilla Española

Venkovský bramborový salát
(Ensalada campera)