cpt. Cook
 

Aperitivo de polenta, jamón y queso
(Předkrm z polenty, šunky a sýra)

Baba Ganuş
(Lilkové pyré)

Baskická tortilla
(Tortilla de patata)

Buñuelos de bacalao ahumado
(Krokety z uzené tresky)

Česneková kuřecí křidélka
(Pollo al ajillo)

Flamenco vejce
(Huevos a lo Flamenco)

Baskicko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Krokety rozličné

Croquetas variadas

recept ze stránek www.tacos.cz
115 kusů:  8.15 dkg solené vykostěné tresky, 1/4 šálku olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1.15 šálku mléka, sůl, 2  vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce hladké mouky na obalování, olivový olej na smažení
zkopírováno z http://www.tacos.cz V mělké míse zalejeme vodou solenou tresku zbavenou kostí a kůže. Necháme ji namočenou 2 až 3 dny, zhruba po 8 hodinách vodu vyměňujeme. Před přípravou rybu z vody vyjmeme, osušíme papírovým ubrouskem a maso jemně prsty roztrháme. V pánvi rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme tresku a osmahneme asi 3 minuty, přidáme mouku, dobře promícháme a ještě směs orestujeme 2 minuty. V malém rendlíku ohřejeme mléko, teplé se bude lépe spojovat s ostatními složkami. Dvě třetiny teplého mléka přilijeme na pánev a dobře promícháme. Přivedeme směs do varu, potom plamen snížíme a směs za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Zředíme zbývajícím mlékem a ještě 10 minut na ohni mícháme. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Hotovou směs rovnoměrně rozetřeme na plochou mísu a dáme na několik hodin nebo přes noc vychladit.

www.tacos.cz V hlubokém talíři rozšleháme vejce, na jiném si připravíme strouhanku. Lehce namočenýma rukama tvoříme ze směsi kuličky velikosti vlašského ořechu, každou obalíme v mouce, ponoříme do vajíčka a nakonec obalíme ve strouhance. Odkládáme je do zásoby na voskový papír. Kuličky dáme aspoň na 15 minut (ale klidně i několik hodin) do chladničky, aby ztuhly.

www.tacos.cz V hluboké pánvi rozpálíme olej, asi 3cm vrstvu. Vkládáme do něj postupně 4 - 5 kroket a smažíme je asi minutu, během smažení obracíme. Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme na papíře v teple osušit. Podáváme ihned horké, pokud by nám vyhladly, můžeme je ohřát v troubě při 150 °C.

www.tacos.cz Místo tresky můžete jako náplň použít nasekanou šunku, kuřecí, krůtí i hovězí maso, chorizo klobásu. Krokety jsou oblíbeným jídlem Basků, jedí se jako tapas se sklenkou vína, nebo menší jídlo k večeři.

vloženo 06.02.2013    zobrazeno 2117x    verze pro tisk

Marinované švestky v sušené šunce
(Ciruelas pasas con jamón)

Masové kuličky v mandlové omáčce se šafránem
(Albóndigas con salsa de almendras y azafrán)

Pálivé brambory
(Patatas bravas)

Tapenade de higos y aceitunas
(Tapenáda z fíků a oliv)

Tortilla Española

Venkovský bramborový salát
(Ensalada campera)