cpt. Cook
 

Boršč

Boršč

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Boršč (ruská a polská polévka)

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 kg hovězího masa i vepřového, 1/2 lžíce tuku, 2  červené řepy, 1/4 l kysané smetany, kořenová zelenina, 1/2  cibule, 1/4 hlávky zelí, mletý pepř, bobkový list, 1/2 lžíce rajčatového protlaku
zkopírováno z http://www.tacos.cz Nejprve pokrájíme cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu na kostičky a osmažíme ji do zlata na tuku. Pak vše zalijeme vodou, přidáme kus předního hovězího nebo vepřového masa (také stačí jen nožička, po případě později klobása). Vše uvaříme do měkka, pak osolíme a přidáme i nakrouhané zelí. V troubě na třínožce upečeme umyté červené řepy, nakonec oloupané nakrouháme i se šťávou do polévky, aby byla krásně červená. Maso vyjmeme, rozdělíme a každému dáme na talíř porci, také až na stole přidáme každému lžíci kyselé smetany. Podle libosti můžeme polévku okořenit pepřem a bobkovým listem, barvu zlepšit lžící rajského protlaku. K této polévce se správně dávají pirožky nebo pohanková kaše, stačí však chléb nebo brambory zvlášť vařené.

www.tacos.cz Je to účelná sestava: Maso v polévce živí bílkovinami, chléb sytí a zelenina přidá látky ochranné.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2716x    verze pro tisk

Boršč (ruská polévka z červené řepy)

Bouillabaisse (francouzská rybářská polévka)

Bramborová polévka - játrová

Bujabéza

Celerová polévka s masovými knedlíčky

Čichirtma - polévka ze skopového

Čichirtma po gruzínsku

Čínská nudlová polévka

Čínská polévka s tykví

Čínská slepičí polévka s nudlemi

Čínská zelná polévka s vepřovým masem

Dietní polévka z kuřete

Dršťková polévka

Dršťková polévka se zeleninou

Drůběží polévka à la Hubertus

Drůbková zadělávaná s játrovými knedlíčky

Fazolková polévka s masem