cpt. Cook
 

Arabské pikantní zelí kvašené

Carská nakládaná zelenina s olejem

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Cibulová marmeláda

recept ze stránek www.tacos.cz
1 dávka:  2 kg červené cibule, 4 stroužky česneku, 14 dkg másla, 4 lžíce olivového oleje, 14 dkg krystalového cukru (nejlépe hnědého], 1/2 lžičky tymiánu,  špetka chilli, 7.15 dl červeného vína, 3.15 dl vinného octa, 2 dl portského vína (nebo jiného desertního, jako je tokaj a pod.), 1/2 lžička soli, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz V kastrole rozehřejte máslo a olej. Vhoďte na něj cibuli i česnek nakrájené na plátky a míchejte, až se všechno promísí. Zasypte cukrem, solí, pepřem a tymiánem (případně chilli) a promíchejte. Snižte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40 až 50 minut. Vzniklá šťáva se odpaří, cibule postupně změkne a nakonec začne karamelizovat.

www.tacos.cz Přílijte víno, ocet i portské a vařte (stále nezakryté) na prudším ohni 25-30 minut - cibule získá mahagonovou barvu a tekutina se odpařením zredukuje zhruba na dvě třetiny. Mezitím vymyjte sklenice horkou vodou a dnem vzhůru nechte oschnout na utěrce. Sejměte cibuládu z ohně, a až směs trochu vychladne, naplňte jí sklenice a pevně je uzavřete. Použijte jako doplněk sýrového prkénka, přilepšení do polévek a omáček nebo studená pochoutku k masu.

www.tacos.cz Tip: osmažená kachní nebo kuřecí játra na toastu z bílého chleba s čerstvě mletým bílým pepřem a kopečkem cibulové marmelády.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 4592x    verze pro tisk

Cukety nakládané v oleji

Čalamáda

Čatní ze zelených rajčat

Červená řepa

Červená řepa po česku

Červená řepa po rusku

Fazolky s koprem

Houby mléčně kvašené

Houby naložené v čisté vodě

Kořeněné kvašené okurky

Kořeněné sterilované okurky

Květák se zázvorem

Kysané zelí po česku

Mléčné kvašené okurky (rychlokvašky)

Mražené houby

Nakládaná tykev na způsob okurek

Nesterilované zelí ve sklenicích