cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Španělsko - Andalusie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Ajo blanco con uvas

Bílá česnečka s hrozny

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  24 dkg mandlí, 9 dkg chleba, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, 2 kapky mandlového extraktu, 3 šálky vody, sůl, 2.15 lžíce sherry octa nebo bílého vinného octa, 36 kuliček hroznového vína
zkopírováno z http://www.tacos.cz Mandle přes noc namočíme, aby nasákly a šly oloupat. Chléb bez kůrky na pár minut namočíme do vody. Oloupané mandle potom rozmixujeme v mixéru, postupně k nim přidáváme vymačkaný chleba, česnek rozetřený na kašičku a s olejem důkladně promícháme. Můžeme přidat kapku mandlové esence. Nakonec přimixujeme studenou vodu, výsledkem má být lehká krémová konzistence polévky. Dochutíme ji solí a vinným octem. Přelejeme polévku do servírovací mísy, zakryjeme a necháme pár hodin v ledničce vychladit. Podáváme v miskách, zastříknuté dobrým olejem a 6 kuličkami bílého muškátového vína bez semínek.
vloženo 05.08.2013    zobrazeno 1841x    verze pro tisk

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Andaluské gazpačo

Červené gazpačo s rajčaty
(Gazpacho rojo de tomates)

Gazpačo z Málagy

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpacho z cherry rajčat

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Studená cordobská rajčatová polévka
(Salmorejo cordobés con huevos y jamón)

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Studená česnečka s hrozny
(Ajo blanco con uvas)

Studená okurková