cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Ajo blanco con uvas
(Bílá česnečka s hrozny)

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Andaluské gazpačo

Červené gazpačo s rajčaty
(Gazpacho rojo de tomates)

Gazpačo z Málagy

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpacho z cherry rajčat

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Španělsko - Córdoba   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Studená cordobská rajčatová polévka

Salmorejo cordobés con huevos y jamón

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  6 plátků bílého chleba, 60 dkg rajčat, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, 2 lžíce vinného octa červeného nebo bílého, 1/2 lžičky moučkového cukru, sůl, mletý pepř,

na dochucování: 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 2  vejce, 12 dkg pršutu (v originále jamón serrano)

zkopírováno z http://www.tacos.cz Salmorejo je hustá krémová verze gazpacha připravovaná s větším množstvím chleba, v některých verzích dávají i více chleba než rajčat. Jde o specialitu z Córdoby. Většinou se rajčata při přípravě loupala, ale dnes v době výkonných mixérů to není třeba.

www.tacos.cz Ztvrdlý, nejlépe den starý, bílý chleba bez kůrky nalámeme do mixéru a zpracujeme na jemnou strouhanku, kterou odložíme do servírovací mísy. Omytá račata rozčtvrtíme a zbavíme zbytků po stopkách. Rozmixujeme je důkladně, až ze slupek zůstanou jen tenká smítka v růžovém krému. Přidáme i zbývající suroviny kromě strouhanky a dobře promixujeme. Smícháme v míse krém se strouhankou, zakryjeme a dáme chladit. Podáváme v miskách zastříknuté dobrým olivovým olejem a posypané nasekaným natvrdo uvařeným vajíčkem a nasekanou sušenou šunkou.

vloženo 04.08.2013    zobrazeno 1923x    verze pro tisk

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Studená česnečka s hrozny
(Ajo blanco con uvas)

Studená okurková