cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Ajo blanco con uvas
(Bílá česnečka s hrozny)

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Španělsko   bluestarbluestarbluestarbluestarwhitestar

Andaluské gazpačo

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  3 plátky chleba, 150 dkg rajčat, 1/2  salátová okurka, 1/2  zelená paprika, 3 stroužky česneku, 1.3 dl olivového oleje extra panenského, sůl, mletý pepř, 2 lžíce vinného octa
zkopírováno z http://www.tacos.cz Z plátků tvrdšího bílého chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na větší kusy, vložíme do misky a zalijeme vlažnou vodou. Zelenou papriku rozkrojíme a zbavíme semínek a vnitřních bílých částí. Uzrálá rajčata, okurku a papriku nakrájíme na větší kousky a vložíme do mixéru. Stroužky česneku oloupeme a spolu s lehce vymačkaným chlebem přidáme k zelenině do mixéru. Přidáme olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme vinným octem, solí a pepřem, a je-li polévka příliš hustá, zředíme ji studenou vodou. Gazpačo dáme do lednice a necháme chladit po dobu alespoň jedné hodiny.

www.tacos.cz Věrno tradici bývá gazpačo podáváno ve velké polévkové míse s doprovodem několika malých mističek. V těchto malých nádobkách spočívají ingredience určené k dochucení polévky přímo u stolu, a to podle osobního vkusu a apetitu každého ze stolovníků. Nejčastěji to bývají na drobné kostičky nakrájená rajčata, zelené papriky, červená či bílá cibule, natvrdo uvařená vejce, šunka a na olivovém oleji opečené kostičky chleba.

vloženo 12.09.2008    zobrazeno 2526x    verze pro tisk

Červené gazpačo s rajčaty
(Gazpacho rojo de tomates)

Gazpačo z Málagy

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Studená cordobská rajčatová polévka
(Salmorejo cordobés con huevos y jamón)

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Studená česnečka s hrozny
(Ajo blanco con uvas)

Studená okurková

Studená okurková s jogurtem