cpt. Cook
 

Ajo bianco
(Bílé gazpačo)

Ajo blanco con uvas
(Bílá česnečka s hrozny)

Ajo blanco de piñones
(Česnečka s piniovými semínky)

Andaluské gazpačo

Španělsko - Andalusie   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Červené gazpačo s rajčaty

Gazpacho rojo de tomates

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 plátek bílého chleba, 100 dkg rajčat, 1/2  zelená paprika, 2 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa nebo sherry octa, 6 lžic extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1/2 lžička moučkového cukru, 1/2  salátové okurky (volitelně),

na dochucení: 1/2  salátové okurky, 1/2  červené cibule (nebo pár šalotek), 1/2  červené papriky, 1/2 plátek bíleho chleba

zkopírováno z http://www.tacos.cz Bílý chléb zbavený kůrky nasucho krátce opečeme na grilu, na plotýnce nebo v toastovači, má jen vyschnout a být křupavý, ne zhnědnout. Nalámeme jej na kousky. Zralá, chutná rajčata nakrájíme na čtvrtiny a odřízneme zbytky po stopce. Omytou zelenou nebo červenou papriku zbavíme stopky a jader, nakrájíme na čtvrtiny. Česnek oloupeme a rozetřeme se solí na pastu. Pokud chceme použít i okurku, oloupeme ji, zbavíme případných jader a nakrájíme na kostky. V mixéru rozmixujeme papriku na kašičku a postupně přidáváme všechny ostatní suroviny. V případě potřeby můžeme zředit troškou studené vody, potřebujeme dostat lehký krém. Hotový přelejeme do servírovací mísy, zakryjeme a dáme do ledničky nejméně na hodinu, ale klidně i na celý den. Před podáváním zkontrolujeme chuť, dokořeníme a podáváme. Na malých miskách (nebo na velkém talíři jako samostatné hromádky) přidáme něco na dochucení: na drobné kousky nakrájenou okurku, cibuli, šalotku nebo papriku, na olivovém oleji lehce osmažené kostičky bílého chleba, každý si na svůj talíř přidá podle chuti.
vloženo 04.08.2013    zobrazeno 1927x    verze pro tisk

Gazpačo z Málagy

Gazpacho de aguacates
(Avokádové gazpačo)

Gazpacho z cherry rajčat

Gazpachuelo frío

Chilská studená polévka

Mandlová polévka

Okurková polévka

Okurková polévka studená

Pivní studená polévka

Porra

Ruská studená polévka
(Okroška)

Studená cordobská rajčatová polévka
(Salmorejo cordobés con huevos y jamón)

Studená cuketová polévka se sýrem a mátou

Studená česnečka s hrozny
(Ajo blanco con uvas)

Studená okurková