cpt. Cook
 

Hanácký koláč

Horácký koláč

Hradecký věnec

Hruškový koláč s tvarohem

Hruškový koláč z kyselé šlehačky

Jablečný koláč z bramborového těsta

Jablečný kynutý koláč

Jablečný závin
(Apfelstrudel)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Jablečný závin z pivního těsta

recept ze stránek www.tacos.cz
1 dávka:  40 dkg hladké mouky, 12.15 dkg másla nebo ztuženého rostlinného tuku, 2 dl 10° piva, 60 dkg jablek, 6 lžic strouhaného perníku, 8 dkg rozinek, 8 dkg vlašských ořechů, mletá skořice, cukr krupice podle chuti, 1/2  vanilkový cukr, 1/2  vejce na potření
zkopírováno z http://www.tacos.cz Z mouky, másla a piva vypracujeme hladké těsto, které položíme na talířek a přikryjeme nahřátým kastrůlkem na půl hodiny. S těstem se dobře pracuje, je velmi tvárné. Avšak jako při každém pečení záleží na kvalitě mouky. Některá pije více, některá naopak. Pracujte s tukem mírně změklým při pokojové teplotě, nerozehřívejte ho například v mikrovlnné troubě ani žádné jiné.

www.tacos.cz Očištěná jablka nakrájíme na tenké plátky, v míse smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy, skořicí a cukrem. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta jeden nebo dva pláty (podle toho, jestli chceme mít jeden nebo dva záviny), posypeme strouhaným perníkem a rozprostřeme náplň. Zabalíme, kraje utěsníme, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat sezamovým semínkem. Těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou a pečeme při 160-170 °C dozlatova, zhruba 45 minut. Po upečení nechte závin chvilku 'vydechnout', ještě vlahý jej nakrájejte. Zůstane pak pěkně křehký.

vloženo 17.12.2012    zobrazeno 4009x    verze pro tisk

Jablková žaluzie
(Jalousie aux pommes)

Jablkové řezy s ořechy

Jablkový koláč od Romany

Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s piškotem

Jablkový mřížkový koláč

Jablkový závin

Jablkový závin křehký

Jablkový závin máslový

Jahodový koláč po francouzsku

Jahodový koláč pod sklem