cpt. Cook
 

Polévka z podmáslí

Polévka z pražené krupice

Polévka z pražené krupice

Polévka z uzeného masa, mléka a vajec

Polévka z vaječné jíšky

Polévka ze smetany

Polévka ze syrovátky nebo z podmáslí

Česko   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Pravá jihočeská kulajda

recept ze stránek www.tacos.cz
2 porce:  1/2 hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky), 6  brambor, 1/2 špetka kmínu, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2  bobkové listy, 1/2 šálek kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1.15 lžíce octa, 4  vejce, kopr (čerstvý, sušený, mražený)
zkopírováno z http://www.tacos.cz Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. Vody nedávejte příliš, polévka by měla zůstat hustá. Pozor, ať se polévka nepřekyselí, těžko potom doladit chuť do té patřičné akurátní podoby.
vloženo 27.09.2008    zobrazeno 3366x    verze pro tisk

Rajčatová s ovesnými vločkami

Rajčatová s těstovinami

Rybí krém s kukuřicí

Rybí polévka

Rybí polévka s kapřími knedlíčky a mlíčím

Rychlá polévka

Rychlá rýžová s hráškem

Rýžová polévka

Řeřichová polévka
(Potage au cresson)

Selská pivní polévka

Silvestrovská polévka

Slovácká syrnica