cpt. Cook
 

Těstoviny zapékané s mletým masem

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Timballo tradizionale

Tradiční timballo

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  32 dkg těstovin anelletti, 115 dkg mletého telecího masa, 10 dkg klobásky salsiccia, 20 dkg zeleného hrášku, 7 dl rajčatového pyré, 1/2  cibule, 1/2  mrkev, 1/2 stonek řapíkatého celeru, zelená petrželka, bazalka, 20 dkg italského sýra caciocavallo - polovinu nastrouhat, 1.15 dl bílého vína, krystalový cukr, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Nakrájenou zeleninu podusíme v hrnci na troše oleje. Přidejte maso a rozdrobenou klobásu, přilijte víno a nechte ho odpařit. Přidejte hrášek, rajčatový protlak, sůl, pepř a špetku cukru. Přikryjte a vařte 45 minut, pokud omáčka vyschne, přidejte trochu horké vody a nakonec přidejte nasekanou petrželku a bazalku. Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě a slijte je velmi al dente. Dochuťte omáčkou a 70 g strouhaného sýra a polovinu těstovin nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Navrstvíme zbylý sýr caciocavallo nakrájený na plátky a přidáme zbylé těstoviny. Posypte je zbylým strouhaným sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.

www.tacos.cz Anelletti timballo al forno je typické sicilské těstovinové jídlo, skvělá klasika nedělního nebo svátečního oběda. Obvykle se připravuje s masovou omáčkou, hráškem a sýrem, ale existuje i letní verze s lilkem. Použitý formát těstovin je charakteristický pro oblast Palerma, protože vznikl mezi Trabií a Termini Imerese v mlýnech postavených Araby. Podle legendy vychází tvar těstovin z tvaru náušnic, které nosily arabské ženy na Sicílii.

vloženo 21.09.2022    zobrazeno 345x    verze pro tisk

Timballo v modernější verzi
(Timballo - la versione moderna)

Timballo z těstovin
(Timballo di maccheroni)

Tortellini Aurora

Tortellini ve vývaru

Toskánské kuřecí těstoviny

Tvarohové krokety - ravioli

Twist s uzenkou

Tykev zapékaná se špagetami

Vaječné makaróny s kachním ragú

Vaječné nudle po boloňsku

Vaječné nudle s ragú z perličky

Vaječné tagliarelli s pečeným telecím

Vaječné velryby s králíkem

Valencijská „Fideuá“

Vepřové ravioli se zázvorovou omáčkou

Víkendová puttanesca

Voňavé sedani
(Sedani aromatici)

Vrtulky s paprikami a lilkem