cpt. Cook
 

Timballo v modernější verzi
(Timballo - la versione moderna)

Itálie   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Timballo z těstovin

Timballo di maccheroni

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  30 dkg křehkého těsta, 30 dkg těstovin, 10 dkg strouhaného parmazánu,

polpetty: 115 dkg mletého hovězího masa, 3 dkg chleba, 1/2 dl mléka, 1/2 stroužek česneku, 1/2  vejce, 3 dkg parmazánu, 15 dl oleje na smažení, 1/2 lžíce bylinkové směsi (rozmarýn, šalvěj, tymián), citrónová kůra, sůl,

omáčka: 150 dkg rajčatového pyré, 20 dkg zeleného hrášku, 115 dkg klobásky salsiccia, 15 dkg pancetty, 2 dkg čerstvých hub, 1/2  cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 dl olivového oleje, sůl, mletý pepř

zkopírováno z http://www.tacos.cz Tenké plátky slaniny nakrájíme na proužky a dáme osmahnout na pánev na trošce oleje spolu s cibulí krájenou nadrobno. Na druhé pánvi také rozehřejeme trochu oleje a přidáme do něj stroužky česneku, rozmáčknuté dlaní a oloupané. Očistěné houby (mohou být i žampióny) nakrájíme na plátky a přidáme k česneku, párkrát prohodíme, aby se obalily olejem. Přidáme dále sladký hrášek, předem krátce blanšírovaný, a také na kousky natrhanou, kůžičky zbavenou salsicciu. K osmažené slanině na cibulce přilejeme rajčatové pyré, osolíme a opepříme. Necháme pomalu vařit.

www.tacos.cz Mleté hovězí maso smícháme s nasekanými bylinkami, chlebem rozmočeným v mléce, vajíčkem, strouhaným sýrem, citrónovou kůrou a solí. Tvoříme ze směsi mezi dlaněmi malé kuličky. Rozpálíme v kastrolku dostatečné množství oleje a polpetty v něm krátce dorůžova osmažíme. Po vyjmutí z oleje necháme okapat na ubrousku. Makaróny, což je označení pro kratší duté těstoviny, uvaříme ve slané vodě, zcedíme je a promícháme s olejem.

www.tacos.cz Na pracovní plochu si rozložíme pergamenový papír, pomažeme jej olejem. Na něj položíme křehké těsto (pasta brisée, zpravidla jednoduché nesladké těsto z mouky, poloviny tuku a trošky vody, recept např. tady křehké těsto na slané koláče) a rozválíme ho válečkem do tenka, aby jeho rozměry hodně přesáhly použitou zapékací mísu. Pomocí papíru plát těsta překlopíme do zapékací mísy, zformujeme je uvnitř a tupou stranou nože odřízneme vše, co přesahuje její kraje. Zbytek těsta zmáčkneme do koule a na chvíli odložíme.

www.tacos.cz Těstoviny al dente smícháme v míse s hotovou rajčatovou omáčkou, v případě potřeby dosolíme. Směs rozložíme do mísy na těsto a zasypeme polovinou strouhaného sýra. Odstraníme z pánve česnek a přidáme do mísy na těstoviny jako další vrstvu hrášek s pancettou a klobáskou. Jako poslední přijdou osmažené polpetty, pár oříšků másla a druhá půlka sýra. Na papíře rozválíme zbylé těsto na rozměr mísy. Mísu jím zakryjeme a prsty pospojujeme k sobě okraje horní a spodní vrstvy těsta, snažíme se vše dobře utěsnit. Uprostřed pak uděláme malý otvor, aby během pečení mohla unikat pára. Dáme péci pěkně dozlatova na 40 minut do trouby předehřáté na 160 °C.

vloženo 15.03.2012    zobrazeno 1929x    verze pro tisk

Tortellini Aurora

Tortellini ve vývaru

Toskánské kuřecí těstoviny

Tvarohové krokety - ravioli

Twist s uzenkou

Tykev zapékaná se špagetami

Vaječné makaróny s kachním ragú

Vaječné nudle po boloňsku

Vaječné nudle s ragú z perličky

Vaječné tagliarelli s pečeným telecím

Vaječné velryby s králíkem

Valencijská „Fideuá“

Vepřové ravioli se zázvorovou omáčkou

Víkendová puttanesca

Voňavé sedani
(Sedani aromatici)

Vrtulky s paprikami a lilkem

Vřetena s liparským pestem
(Fusilli al pesto delle Lipari)

Základní těsto na ravioli