cpt. Cook
 

Bariská focaccia
(Foccacia alla barese)

Bezlepková bramborová focaccia

Börek z fety, bylinek a jarní cibuky

Bramborový tatin s rozmarýnem

Calzone se špenátem

Cibulový koláč
(Tarte à l'oignon)

Cibulový koláč

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Cibulový koláč s dvojím sýrem

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  215 dkg hladké mouky plus nějaká na poprášení válu, 15 dkg žitné mouky, cayenský pepř, 1/2 lžička cibulových semínek, 2.15 dkg parmazánu, 12.15 dkg studeného másla, 1/2  vejce, 2 lžíce studené vody,

náplň: 4 dkg másla, 3  cibule, 2  bobkové listy, 1/2 lžíce tymiánu, 315 dkg brambor, 10 dkg šlehačky, 115 dkg vyzrálého čedaru

zkopírováno z http://www.tacos.cz Nejprve připravte těsto. Vyklopte obě mouky do středně velké mísy s kajenským pepřem, cibulovými semínky, jemně nastrouhaným parmazánem a velkou špetkou soli. Vetřete kostičky másla, dokud směs nebude připomínat strouhanku, pak přilijte polovinu rozšlehaného vajíčka a studenou vodu a rukama vše spojte. Několikrát prohněťte, až vznikne hladká hmota. Třetinu těsta zploštěte do tvaru kotouče a totéž udělejte se zbylým těstem. Oba kotouče těsta zabalte a dejte na alespoň 30 minut vychladit do lednice. V chladu vydrží až dva dny.

www.tacos.cz Mezitím připravte náplň. Máslo rozehřejte v hrnci na středním plameni, dokud nezačne prskat, a pak do něj vhoďte nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, tymiánové lístky, velkou špetku soli a pořádně mletého černého pepře. Promíchejte a pak pomalu vařte 10 minut, dokud se cibule nerozvaří a nezačne karamelizovat. Bramboty oloupejte, podélně rozpůlte a nakrájejte na plátky, ty přidejte k cibuli, přiklopte a za občasného míchání duste dalších 8-10 minut, dokud brambory nezměknou a nezačnou se rozpadat. Vmíchejte smetanu, stáhněte pánev z ohně a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyjměte a vyhoďte bobkový list a vmíchejte čedar - polovinu přitom nastrouhejte a polovinu nakrájejte na malé kostičky.

www.tacos.cz Menší plát těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na velikost talíře a přeneste ho na plech vyložený pečicím pergamenem. Zbylý plát těsta spolu s případnými odřezky rozválejte do kruhu o 5 cm širšího než první plát. Lžící naneste náplň do středu menšího kruhu na plechu a ponechejte 4cm okraj. Obnažený okraj potřete částí zbylého rozšlehaného vejce a překryjte větším kruhem těsta. Okraj zastrkejte kolem těsta, abyste ho uzavřeli, jako byste dělali obří raviolu. Okraje seřízněte, aby byly úhledné, a pak je pomačkejte vidličkou, aby se utěsnily. Koláč potřete po celé ploše většinou zbývajícího rozšlehaného vejce a případné odřezky použijte na zdobení, chcete-li.

www.tacos.cz Troubu předehřejte na 210 °C. Koláč pečte 35-40 minut dozlatova a v polovině pečení ho potřete zbytkem rozšlehaného vejce. Před krájením na klínky nechte koláč alespoň 20 minut vychladnout na plechu nebo jej nechte zcela vychladnout a podávejte studený.

vloženo 30.10.2022    zobrazeno 523x    verze pro tisk

Cibulový obrácený koláč
(Tarte Tatin aux chèvre et aux oignons)

Cibulový slaný koláč

Cibulový tatin s kávou
(Tatin d'oignons doux au café)

Crostata s uzeným masem

Čerstvé těsto na pizzu

Dort plněný čekankou a salsiccou
(Torta farcita di cicoria e salsiccia)

Dýňový závin

Easy cheesey muffins

Fenyklová pizza

Flammekueche à l'Alsacienne
(Alsaské flambované koláče)

Focaccia

Focaccia plněná čekankou s buvolí ricottou