cpt. Cook
 

Hünkar beğendi
(Sultánova pochoutka)

Jehně nadívané kuskusem

Pákistán   bluestarbluestarbluestarbluestarwhitestar

Jehněčí (skopové) birjání se švestkami a granátovým jablkem

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  40 dkg basmati rýže, 1/2  brambora, 1/2  chilli paprička, 1/2 hrst koriandrových lístků, 1/2 hrsti máty peprné, 40 dkg tučného bílého jogurtu, 1/2  citrónu na šťávu, 1/2 lžičky kurkumy, 415 dkg skopového hřbetu (nebo jehněčího), 4 lžíce granátových jablek - čerstvá nebo sušená semínka, 2  šafrány, 1/2  citrónu nakrájet na tenké plátky, 1/2 rozpůlená celá skořice, 1/2  badyán, 2  kardamomy (černý nebo zelený), 2 lžíce slunečnicového oleje, 1.15 lžíce másla ghee, 4  kardamomy, 1/2 lžička koriandru, 1/2 lžička římského kmínu, muškátový oříšek, 3  cibule, 1/2 lžíce drceného česneku, 1/2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 4  rajčata, 15  švestek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Rýži třikrát propláchněte, pak zalijte v misce vodou a nechte ji vsakovat aspoň 30 minut. Větší brambor oloupejte, rozkrojte na 8 kostek, vložte do vařící vody a nechte asi 8 minut změknout. Ve velké míse smíchejte chilli nakrájené nadrobno i se semínky, většinu nasekaných čerstvých bylinek, jogurt okyselený citronovou šťávou, sůl a kurkumu s masem nakrájeným na kostky. A také odložte marinovat nejméně 30 minut do chladu.

www.tacos.cz V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte sůl, bobkový list, badyán, půl skořice a černý kardamom. Ve vodě si předvařte rýži 5-6 minut, potom ji zceďte a odstraňte koření. Ve velkém mělkém hrnci rozehřejte ghee a olej, když je tuk rozpálený, přidejte zbytek suchého koření a 40 vteřin nechte rozvonět. Potom přisypejte nadrobno nakrájenou cibuli a 10-15 minut ji míchejte, až změkne. Následuje česnek a zázvor a ještě 2 minuty promíchat. Přihoďte oloupaná a nakrájená rajčata a nechte základ 15 minut odpařovat. Vložte směs jogurtu s masem, promíchejte a 25 minut nechte bublat, až omáčka zhoustne a olej vystoupí na povrch. Stáhněte plamen na minimum a pod pokličkou dusíte 30 minut nebo dokud maso není měkké. Šafrán nechte čtvrt hodiny namočit v horké vodě.

www.tacos.cz Pokličku sundejte, na povrch karí rozložte půlky švestek, kostky brambor a zasypejte semeny granátového jablka. Po 2 minutách vypněte plamen, nahoru navrstvíte rýži, zalejete šafránem a jeho vodou. Do rýže vtlačte na kolečka nakrájenou chilli papričku a kolečka citronu. Zakryjte kastrol hliníkovou fólií a pokličkou obalenou plátěnou utěrkou, aby byl dostatečně utěsněný. (Tradičně se ovšem utěsňoval jednoduchým těstem z mouky a vody.) Birjání dejte na nejmenší plamen, jaký máte a duste 15 minut. Pokud není rýže po této době měkká, znovu hrnec utěsněte a 5 minut pokračujte. Před podáváním lehce vmíchejte rýži do masa, servírujte posypané odloženými bylinkami a zakápnuté extra jogurtem.

vloženo 22.09.2018    zobrazeno 1612x    verze pro tisk

Jehněčí či skopový pilaf

Jehněčí gratin s citrónem
(Gratin d'agneau au citron)

Jehněčí hřbet s hořčičnou kůrčičkou

Jehněčí kolínka à la Jamie Oliver

Jehněčí kotlety Massachussetts

Jehněčí kotlety po anglicku

Jehněčí kotlety s chřestem

Jehněčí kotlety s mátovým jogurtem

Jehněčí kýta na medu
(Gigot d'agneau au miel)

Jehněčí kýta na zelenině

Jehněčí kýta s rozmarýnem

Jehněčí maso na kmíně

Jehněčí maso na víně

Jehněčí maso po provensálsku

Jehněčí maso s rajčaty

Jehněčí maso smažené na cibulkách

Jehněčí maso v jáhlové kaši