cpt. Cook
 

Hünkar beğendi
(Sultánova pochoutka)

Jehně nadívané kuskusem

Jehněčí (skopové) birjání se švestkami a granátovým jablkem

Jehněčí či skopový pilaf

Jehněčí dopiaza s brokolicovou rýží

Jehněčí frikasé s liškami
(Fricassée d'agneau aux girolles)

Jehněčí gratin s citrónem
(Gratin d'agneau au citron)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Jehněčí guláš s nadýchanými knedlíky

Lamb stew with fluffy rosemary & cheddar dumplings

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  60 dkg jehněčí plece, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 7.15 dkg anglické slaniny nebo pancetty, 2  cibule, 2  mrkve nakrájená na 2cm kousky, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 7.15 dkg ječmene, 2 snítky rozmarýnu, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžíce worcestrové omáčky, 1/2 lžíce rybízového želé, 6.15 dl kuřecího vývaru, 2  bobkové listy,

na knedlíčky: 17.15 dkg hladké mouky, 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 2 snítky rozmarýnu, 15 dkg čedaru, 10 dkg bílého jogurtu

zkopírováno z http://www.tacos.cz Vykostěné jehněčí (kůzlečí i skopové) plecko nebo kýtu zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na 3cm kostky. Kousky masa okořeňte a obalte v mouce. Ve velké ohnivzdorné zapékací misce rozehřejte na středním plameni část oleje a polovinu jehněčích kousků na něm opečte, aby byly sytě zbarvené, a poté je otočte, aby byly opečené ze všech stran. Vyjměte je do mísy. Postup opakujte se zbývajícím olejem a zbytkem jehněčího masa. Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili, jinak se jehněčí maso spíše dusí, než aby zhnědlo.

www.tacos.cz Na pánvi několik minut opékejte slaninu, poté na ni vyklopte nadrobno nakrájenou zeleninu a česnek. Restujte ještě 3-4 minuty, dokud zelenina nezačne měknout, a poté vmíchejte opečené jehněčí maso, kroupy, rozmarýn, rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, želé z červeného rybízu a vývar. Dobře dochuťte solí i pepřem a do omáčky vložte bobkové listy. Přiveďte k varu.

www.tacos.cz Z pergamenu na pečení vystřihněte kruh, který je dostatečně velký, aby zakryl dušené maso (říká se mu kartuše a pomáhá udržet maso ponořené v dušeném mase). Ten položte přímo na povrch dušeného masa, poté jej přikryjte pokličkou a ztlumte teplotu. Dusíte 90 minut až 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne, ale ještě se nerozpadá. Případně ho přendejte do pomalého hrnce a vařte 6-8 hodin na nízkém stupni. Po vychladnutí vydrží ve zmrazeném stavu až šest měsíců.

www.tacos.cz Mezitím připravte knedlíky. Odvažte mouku do mísy a přidejte prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte jemně nasekaný rozmarýn a polovinu strouhaného čedaru. Uprostřed udělejte důlek, do něj vyklopte jogurt a promíchejte, aby bylo těsto pevné, ale poddajné, a pokud se vám zdá příliš suché, přidejte trochu vody. Těsto rozdělte na stejné díly (po 3 na porci) a vyválejte z nich kuličky. Dejte do ledničky, dokud nepřijde jejich čas.

www.tacos.cz Předehřejte troubu na 180 °C. Odstavte guláš z ohně, vyhoďte kartuši a naaranžujte na něj knedlíky. Přikryjte pokličkou, přeneste do trouby a pečte 20 minut. Odstraňte pokličku a knedlíky posypte zbytkem čedaru. Pečte ještě 10-15 minut odkryté, dokud knedlíky nezhnědnou a nenabobtnají.

vloženo 01.08.2025    zobrazeno 5x    verze pro tisk

Jehněčí hřbet s hořčičnou kůrčičkou

Jehněčí kolínka à la Jamie Oliver

Jehněčí kotlety Massachussetts

Jehněčí kotlety po anglicku

Jehněčí kotlety s chřestem

Jehněčí kotlety s mátovým jogurtem

Jehněčí kýta na medu
(Gigot d'agneau au miel)

Jehněčí kýta na zelenině

Jehněčí kýta s rozmarýnem

Jehněčí maso na kmíně

Jehněčí maso na víně

Jehněčí maso po provensálsku