cpt. Cook
 

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Apple butter

recept ze stránek www.tacos.cz
1 dávka:  1315 dkg jablek, 2 šálky jablečného moštu nebo vody, 1/2 šálek moučkového cukru, 1/4 šálku citrónové šťávy, 1/2 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku
zkopírováno z http://www.tacos.cz Jablka omyjeme a odstraníme stopky, rozčtvrtíme je, ale neloupeme ani nezbavujeme jadřinců. Ve velkém hrnci promícháme s moštem (vodou) a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a necháme jablka úplně změknout, asi 20-30 minut. Trochu vychladíme a potom je proženeme pasírkou, abychom se zbavili slupek a jader. Nebo směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto.

www.tacos.cz Pyré vrátíme do hrnce, vmícháme cukr, citrónovou šťávu, skořici a zastrouhneme muškátem. Dáme pomalu vařit, dokud pyré nezhoustne. Čas vaření se bude hodně lišit, záleží na velikosti hrnce, nejméně ale 30-45 minut. Nesnažte se proces urychlit vyšším žárem, jak směs houstne, bude mít tendenci připalovat se. Často a pravidelně mícháme. Jablečné máslo je hotovo, když hromádka kápnutá na talířek drží tvar a nepouští kolem sebe tekutinu.

www.tacos.cz Hotové můžeme vychladit a držet v ledničcce do tří týdnů. Nebo jím naplníme čisté zavařovací skleničky asi půl centimetru pod okraj, očistíme vršek, uvařeme víčkem a sterilujeme ve vodní lázni 15 minut. Po vypnutí necháme ještě 5 minut dojít ve vodě, potom je vyjmeme a necháme asi den zchládnout před uskladněním.

vloženo 08.09.2014    zobrazeno 892x    verze pro tisk

Citrónová marmeláda

Džem z meruněk a pomerančů

Hrušková povidla

Hruškové čatní

Jablečný kompot
(Compote de pommes)

Jablkový kompot se zázvorem

Mátový rosol

Meruňková sedlina
(Apricot curd)

Pečený zimní čaj

Rybíz à la brusinky

Švestkový džem

Švestky v cukru

Třešně maraschino

Třešně pěti koření

Třešňová marmeláda s čokoládou

Třešňová mostarda

Třešňová zavařenina s balsamikem

Třešňový relish s mandlemi

Višňový kompot s citrónem a vanilkou