cpt. Cook
 

Apple butter

Citrónová marmeláda

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Džem z meruněk a pomerančů

recept ze stránek www.tacos.cz
7 dávek:  1.3 kg meruněk, 6  pomerančů na šťávu, 1/2 kg moučkového cukru, želírovací prostředek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Od května do září jsou na trhu čerstvé meruňky buď z domácí sklizně, nebo z dovozu. Zvlášť velký výběr je od června do srpna. A to je také ten správný čas k přípravě džemu, protože ovoce je tou dobou nejlevnější. Moderními želírovacími prostředky se doba vaření omezila doslova na minimum. Šetří se tak v ovoci obsažené vitaminy.

www.tacos.cz Dostatek vody uveďte do prudkého varu. Do vařící vody krátce ponořte meruňky postupně v několika porcích a okamžitě je ochlaďte vodou. Plody oloupejte, rozpulte a vypeckujte. Odvažte cukr. Cukr a želírovací prostředek smíchejte v kastrolu. Přidejte pomerančovou šťávu a důkladně zamíchejte. Meruňky nakrájejte na menší kousky a přidejte k cukru. Směs co nejrychleji uveďte do varu a prudkým varem vařte 5 minut za stálého míchání. Odstavte z plotny a okamžitě plňte do připravených půllitrových sklenic. Uzavřete a odložte do chladnější místnosti. Sklenice před použitím dobře vymyjte horkou vodou a vysušte čistou utěrkou. Načatý džem rychle spotřebujte.

www.tacos.cz Tip: Želírovací přípravek se vyrábí z plodů svatojanského chleba a z kyseliny citronové. Má silně želírovací účinek, takže cukru můžete dát méně, je-li ovoce vyzrálé a sladké.

vloženo 08.07.2017    zobrazeno 259x    verze pro tisk

Hrušková povidla

Hruškové čatní

Jablečný kompot
(Compote de pommes)

Jablkový kompot se zázvorem

Mátový rosol

Meruňková sedlina
(Apricot curd)

Pečený zimní čaj

Rybíz à la brusinky

Švestkový džem

Švestky v cukru

Třešně maraschino

Třešně pěti koření

Třešňová marmeláda s čokoládou

Třešňová mostarda

Třešňová zavařenina s balsamikem

Třešňový relish s mandlemi

Višňový kompot s citrónem a vanilkou