cpt. Cook
 

Apple butter

Citrónová marmeláda

Džem z meruněk a pomerančů

Hrušková povidla

Hruškové čatní

Jablečný kompot
(Compote de pommes)

Jablkový kompot se zázvorem

Mátový rosol

Meruňková sedlina
(Apricot curd)

Pečený zimní čaj

Rybíz à la brusinky

Švestkový džem

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Švestky v cukru

recept ze stránek www.tacos.cz
15 dávek:  1.15 kg švestek, 1.15 kg želírovacího cukru, 4  celé skořice, 2 lžíce rumu, 3  hřebíčky, 1/4  vanilky
zkopírováno z http://www.tacos.cz K přípravě švestek v cukru použijte pozdní druhy, kdy plody jsou již lehce vrásčité. Jsou plně vyzrálé, obsahují relativně málo vody a jsou obzvlášť aromatické - především uvařené. Dozrávají podle počasí od konce září do poloviny října.

www.tacos.cz Švestky omyjte, dobře usušte, potom vypeckujte a rozkrájejte na čtvrtiny. Odvažte je a dejte do většího hrnce. Želírovací cukr, koření a rum přidejte ke švestkám a zamíchejte. Nechte přikryté až do příštího dne, aby švestky pustily šťávu.

www.tacos.cz Švestky přivedte při vyšší teplotě do varu, míchejte dřevěnou vařečkou a nechte po 4 minuty prudce vařit. Odstavte z plotny. Vyjměte koření. Půllitrové sklenice vymyté horkou vodou vytřete do sucha čistou utěrkou. Naplňte je horkými švestkami a ihned uzavřete víčky. Nebo nechte zavařeninu vychladnout v otevřených sklenicích a teprve, když se vytvoří povlak, přikryjte je celofánem, který jste předtím namočili v rumu. Zavařeninu uschovejte na chladném, tmavém a suchém místě. Otevřené sklenice ukládejte ve vytápěné kuchyni do ledničky.

vloženo 08.07.2017    zobrazeno 268x    verze pro tisk

Třešně maraschino

Třešně pěti koření

Třešňová marmeláda s čokoládou

Třešňová mostarda

Třešňová zavařenina s balsamikem

Třešňový relish s mandlemi

Višňový kompot s citrónem a vanilkou