cpt. Cook
 

Baklažány na slanině

Baklažány pečené s rajčaty

Baklažány s česnekovou omáčkou

Baklažány s houbovou náplní

Baklažány s rajčatovou omáčkou

Baklažány se zeleninovou náplní

Baklažány smažené

Baklažány zapečené

Itálie - Sicílie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Caponata

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg lilku, 2  cibule, 1/2 stonek řapíkatého celeru, 2 lžíce solených kaparů, 7 dkg zelených oliv, 15 dkg rajčatového protlaku, 3.15 cl bílého vinného octa, 2 lžíce moučkového cukru, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř, bazalka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Lilek omyjte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte velké množství oleje a lilky na něm osmažte dozlatova, pak je slijte a nechte vychladnout. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ji na pánvi s trochou oleje, odložte ji. Celerové stonky očistěte a nakrájejte na malé kousky, poté je několik minut blanšírujte a osmažte na troše oleje.

www.tacos.cz Přidejte na pánev spolu s celerem osolené kapary a nakrájené olivy a nechte je ochutit. Potom přidejte rajčatový protlak, cukr, ocet a trochu vody. Nakonec i lilek a cibuli a několik minut povařte. Osolte a opepřete, stáhněte pánev z ohně a přihoďte lístky čerstvé bazalky. Nechte caponatu chvilku odpočinout a poté ji podávejte.

www.tacos.cz Název je odvozen od slova „capone“, které v sicilském dialektu znamená doráda, což je dražší ryba a tu rolníci nahradili levnějším, ale chutným lilkem.

vloženo 25.01.2022    zobrazeno 437x    verze pro tisk

Cuketa s těstovinami

Cukety po čínsku

Cukety po provensálsku
(Courgettes à la provencale)

Dýně plněná sušeným ovocem
(Potiron farci aux fruits secs)

Gratinovaná cuketa s rajčaty a sýry
(Gratin de courgette, tomate, mozzarella et basilic)

Gratinovaný zeleninový nákyp

Hokkaido se žampiónovou omáčkou

Chlupatá smažená tykev

Kari z tykve

Kokosové kari z máslové dýně a kešu

Kreolská tykev