cpt. Cook
 

Fazolové lusky s rajčaty

Fazolové lusky s uzeným masem

Fazolové lusky s vejci

Fazolové lusky se smetanou

Fazolové lusky v ostré omáčce

Gratinované fazolky se sýrem

Hrášek na smetaně

Hrášek po francouzsku

Hrášek po vídeňsku

Hrášek zapečený

Hrášek zapečený s houbami a praženým strouháním

Indie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Hráškové kačori

Manju's kachori

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  115 dkg hladké mouky, 4.15 cl slunečnicového oleje, 7 cl vody, 1/4 lžičky soli,

náplň: 215 dkg zeleného hrášku, 1/2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžička hořčičného semínka, 1/4 lžičky asafoetidy, 2 dkg semoliny, 1/2 lžičky utřeného česneku, 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžička mletého chilli, 3/4 lžičky garam másaly, 1.15 lžičky citrónové šťávy, 1/2 lžíce moučkového cukru

zkopírováno z http://www.tacos.cz Pro přípravu těsta smíchejte ve velké míse mouku, sůl a olej, poté pomalu přidávejte po troškách vodu, abyste vypracovali vláčné těsto (možná všechnu vodu ani nebudete potřebovat). V dlaních rozetřete trošku oleje a těsto hněťte, dokud nebude hladké a nebude se čistě oddělovat od mísy. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.

www.tacos.cz Mezitím připravte náplň. Zelený hrášek vložte do mixéru (mražený nechte napřed rozmrazit) a krátce ho rozmixujte nebo pulsem rozdrťte. Na pánvi na středním plameni 2-3 minuty zahřívejte lžíci oleje. Ke smažení je připraven, když na něm několik vsypaných hořčičných semínek okamžitě zasyčí. Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte na pánev všechna hořčičná semínka. Rychle zamíchejte, přidejte asafoetidu a krupici a míchejte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Vsypte rozdrcený hrášek a za stálého míchání 3-4 minuty zahřívejte. Vmíchejte zázvorovou a česnekovou pastu, chilli, garam masalu, citronovou šťávu, cukr a cůl. Za stálého míchání restujte další 3-4 minuty. Odstavte pánev z ohně a rozprostřete hráškovou směs na talíř, aby vychladla. Jakmile je dostatečně chladná, vyválejte z ní stejně velké kuličky a jemně je k sobě přitiskněte, aby držely tvar.

www.tacos.cz Těsto rychle prohněťte, rozdělte na porce a každý díl zbalte do kuličky. Pak ho rozplácněte do placky o velikosti dlaně. Do středu těsta přidejte kuličku hrášku a zabalte ji těstem směrem nahoru, aby hráškovou směs zcela zakrylo. Uzavřete a přebytečné těsto odstraňte. Zlehka rozválejte mezi dlaněmi a odložte na talíř. Postup opakujte, dokud nebudou všechny kuličky těsta naplněné pikantní hráškovou směsí.

www.tacos.cz Na velkou širokou pánev přidejte dostatečné množství oleje na smažení a dbejte na to, aby nebyla plná více než do třetiny. Zahřívejte ji 3 minuty na vysokou teplotu a zkontrolujte, zda je olej připraven, vložením kousku těsta do oleje - mělo by rychle vystoupat nahoru. Každé kačori před spuštěním do oleje ještě jednou rychle opatrně převálejte v dlaních. Smažte po několika, občas je otočte a dbejte na to, aby se nedotýkaly. Když jsou ze všech stran zlatohnědé, vyjměte je a položte na kuchyňský papír, aby se osušily. Podávejte s mátovo-koriandrovým nebo datlovo-tamarindovým čatní.

vloženo 01.08.2025    zobrazeno 5x    verze pro tisk

Klášterní fazolky

Piselli alla fiorentina
(Hrášek po florentsku)

Piselli alla romana
(Hrášek po římsku)

Risi - bisi

Vařené fazolky se strouhankou a vejci

Zapečené fazolky

Zelené fazolky po egyptském způsobu

Zelené fazolky po tunisku
(Lubia chadra)