cpt. Cook
 

Galicijská polévka
(Caldo Gallego)

Řecko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Giouvarlakia avgolémono

Masové koule ve vaječno-citrónové polévce

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg mletého masa jehněčího nebo hovězího, 1/2  cibule, 1/2 hrst zelené petrželky, 1/2 lžíce sekaného kopru, 1/2  vejce, 1/4 šálku douhozrnné rýže, 1/2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř podle chuti, hladká mouka,

avgolémono: 1/2  vejce, 1/2  citrónu, 2 lžíce vývaru

zkopírováno z http://www.tacos.cz Cibuli nadrobno nakrájejte, petrželku a kopr nasekejte a všechny uvedené ingredience na knedlíčky kromě mouky důkladně smíchejte dohromady, ze vzniklé směsi tvořte malé kuličky, jednu přibližně o váze 20 g. Ve větším hrnci dejte vařit vodu, každou kuličku před vhozením do vroucí vody pak poválejte v mouce, tím se zabrání jejich rozpadnutí. Po vhození všech kousků do hrnce vodu přiveďte znovu k varu a pak při nižší teplotě přikryté vařte asi 45 minut.

www.tacos.cz V misce důkladně rozšlehejte vejce, pomalu za stálého šlehání přidáváte citrónovou šťávu a nakonec i trochu vývaru z masových koulí. Vejce se nesmí srazit. Směs opatrně vmícháme do polévky, nesmí se zprudka míchat, necháme pár minut rozležet a zhoustnout a hned podáváme posypané zelenou petrželkou a s čerstvým chlebem. Variant je více, k masu lze přidávat i chléb namočený v mléce, k jeho kořenění se používá máta i oregano.

vloženo 11.07.2010    zobrazeno 1999x    verze pro tisk

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Hnědá polévka

Houbová polévka s bramborem a zvěřinovými koulemi

Hovězí polévka

Hovězí polévka s masovými knedlíčky

Hovězí polévka s tykví

Hovězí polévka základní

Italská drůbeží polévka

Jarušácká polévka

Játrová polévka

Játrová polévka s nočky

Jemná telecí polévka se zeleninou

Kapusta s vepřovým masem

Kapustová polievka zo Záhoria

Kari krém z kuřete