cpt. Cook
 

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Polévka brynzová (slovenský Čír)

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/8 kg brynzy, 8 dkg nudlí, 1/2 lžíce másla, sůl, pažitka nebo kopr, 1/4 l mléka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Do slané vody zavaříme tenké nudle nebo strouhanku, někdy přidáme i houby a uvaříme. Ke konci přilijeme podle možnosti ještě mléko (na salaších ovčí) a hlavně přidáme ovčí brynzu. Je-li možno, okořeníme pažitkou nebo koprem a podáváme s chlebem.

www.tacos.cz Tato polévka se vařívala také na Valašsku, protože obsahuje sýr, po případě mléko, je to pokrm živící hodnotnými bílkovinami.

www.tacos.cz Dobrá sestava: Čír s chlebem a paprikou nebo rajčaty. Sýr v polévce živí, chléb sytí a syrová zelenina dodá látky ochranné, též vitamin C.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 1145x    verze pro tisk

Polévka houbová

Polévka kmínová (praženka)

Polévka kroupová

Polévka krupicová dietní

Polévka ovesná rychlá

Polévka rybí štědrovečerní

Polévka ryzcová

Polévka s battuto po římsku
(Minestra col battuto alla romana)

Polévka s nočky
(Zuppa di gnocchetti)

Polévka smetanová rychlá

Polévka vajíčková rychlá

Polévka vinná

Polévka z čerstvých hub

Polévka z flíčků

Polévka z jedlých kaštanů
(Soupe aux marrons)

Polévka z kyselého mléka s houbami

Polévka z ovesných vloček

Polévka z podmáslí

Polévka z pražené krupice