cpt. Cook
 

Rajčatový koláč

Rajčatový koláč s harissou

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Rajčatový manchego koláč z paprikového těsta

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  1.15 kg rajčat, mořská sůl, 215 dkg crème fraîche, 2 snítky tymiánu, 1/2 stroužek česneku, 1/2 hrst strouhanky nebo krupice, 2.15 dkg mančského sýra, olivový olej,

paprikové těsto: 215 dkg hladké mouky, 17 dkg másla, 2  žloutky, 2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžíce vody, 1/4 lžičky mořské soli

zkopírováno z http://www.tacos.cz Pro přípravu těsta dejte mouku do nádoby kuchyňského procesoru s jemnou mořskou solí a kostičkami studeného másla a pulzujte, dokud směs nebude připomínat strouhanku. Přidejte žloutky, pak ostatní přísady a pulzujte, až vznikne hrubá strouhanka. Přidejte lžíci studené vody a znovu pulzujte, dokud se nevytvoří koule. Zabalte a nechte 30 minut chladit.

www.tacos.cz Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku 4-5 mm. Vyložte jím 23cm koláčovou formu s rovným dnem. Okraje těsta zastřihněte a dno několikrát propíchněte vidličkou. Doprostřed položte pomačkaný kus pečicího papíru a naplňte fazolemi na pečení nebo nevařenou rýží. Pečte 15 minut, pak papír odstraňte a pečte dalších 10 minut, dokud není těsto bledé a zlatavé. Nechte vychladnout.

www.tacos.cz Mezitím položte 5mm plátky rajčat různých barev na plech v jedné vrstvě a posypte je vločkami mořské soli. Zatímco se těsto nasucho peče, nechte je při pokojové teplotě. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. V malé misce smíchejte creme fraiche, tymián a utřený česnek s mletým pepřem a plátky rajčat osušte. Základ koláče vysypte strouhankou nebo krupicí, aby měla do čeho vsáknout přebytečná tekutina. Rovnoměrně na něj naaranžujte vrstvu rajčat. Navrch dejte lžíci směsi creme fraiche a uhlaďte ji až do stran. Posypte strouhaným sýrem manchego. Přidejte druhou vrstvu rajčat ve spirále, aby se mírně překrývala, a uprostřed použijte nejmenší plátky. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte 1 hodinu, dokud rajčata nezměknou, nezkoncentrují svou chuť a nezískají zlatavý nádech. Podávejte teplé nebo vychlazené na pokojovou teplotu. Při podávání je posypte hoblinkami manchega, lístky tymiánu a špetkou papriky.

vloženo 28.08.2022    zobrazeno 465x    verze pro tisk

Řeřichový quiche s kozím sýrem

Sdílený chléb z pečeného česneku, rozmarýnu a brusinek
(Roasted garlic, rosemary & cranberry tear & share bread)

Sicilská pizza

Sicilská pizza se sardinkami

Slané koláče z máslové dýně a ořechového pesta
(Tartelettes feuilletées à la courge butternut et au pesto de noix)

Slané muffiny se šunkou a sýrem

Slaný cheese-cake s fetou a cuketou

Slaný koláč „flamiche“

Slaný koláč s masitou náplní

Sýrová focaccia z Recca
(Focaccia di Recco col formaggio)

Sýrový cibulový koláč

Sýrový koláč plněný masem a sýrem žervé

Šalotkový tatin se slaninou a tymiánem

Španělský zeleninový koláč

Štrúdl na slano

Tatin z čekanky, kaštanů a kozího sýra
(Tatin d'endives, châtaignes et chèvre frais)

Tatin z cherry rajčat, černých oliv a čerstvého tymiánu
(Tatin de tomates cerise, olives noires et thym frais)