cpt. Cook
 

Bramborové krokety se salámem

Bramborové krokety se sýrem

Bramborové lupínky

Bramborové mrkvičky

Bramborové obloučky

Bramborové opečenky

Bramborové placky

Bramborové placky se sýrem

Bramborové pusinky

Francie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Bramborové pyré s fenyklem a česnekem

Purée de fenouil, pommes de terre et ail

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 hlávka česneku, 80 dkg moučných brambor, 2  fenykly salátové, 7 dkg másla nebo extra-virgin olivového oleje, 1.2 dl mléka nebo smetany, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, hlávku česneku rozdělíme na stroužky a ty také oloupeme. Brambory s česnekem povaříme ve slané vodě asi 20 minut. Bulvy fenyklu očístíme, zelené lístečky oddělíme a zbytek nahrubo nakrájíme. V hrnci se silným dnem rozehřejeme třetinu másla, přidáme fenykl a zakrytý dusíme asi 25 minut na mírném ohni, aby byl měkký, ale ještě nezlátl. Slejeme vodu z brambor a rozmačkáme je na kaši. Z fenyklu uděláme pyré mlýnkem na zeleninu, přidáme je do brambor se zbývajícím máslem nebo olejem. Na brambory ani na fenykl nepoužijte mixér, pyré by bylo příliš lepkavé. Mléko nebo smetanu prohřejeme a vmícháme do kaše, aby byla lehká a krémová. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ještě vše prohřejeme na mírném ohni, vmícháme nasekané lístky fenyklu a podáváme rychle na nahřátých talířích.

www.tacos.cz Tato bramborová kaše provoněná fenyklem a česnekem je vhodná k rybám, kuřecímu nebo vepřovému masu. Existuje navíc spousta variant: česnekovou chuť můžete zvýraznit přidáním kaše z pečeného česneku, naopak fenyklovou vůni přidáním fenyklových semínek během dušení fenyklu. Mléko snadno nahradíte rybím vývarem. Nebo lze půlku mléka zaměnit pomerančovou šťávou a muškát strouhanou pomerančovou kůrou.

vloženo 01.02.2013    zobrazeno 1964x    verze pro tisk

Bramborové smažinky

Bramborový svítek

Bramborový věnec

Brambory dušené s cibulí

Brambory dušené s mlékem

Brambory dušené se smetanou

Brambory dušené se smetanou a kapary

Brambory na cibuli

Brambory na pivu
(Patate alla bira)

Brambory opékané na cibuli se sýrem