cpt. Cook
 

Akurátní musaka

Alsaské zelí
(Choucroute comme a Colmar)

Bandha Gobi
(Zelí s hráškem)

Bílé zelí dušené s vínem

Čerstvé hlávkové zelí dušené

Červené zelí dušené s jablky

Červené zelí dušené s vínem

Červené zelí na bílém víně

Červené zelí naplněné do jablek

Červené zelí s jablky

Debrecínské plněné zelí
(Debreceni töltött káposzta)

Francouzské zapékané zelí

Hajducké zelí

Hajducké zelí

Hlávkové zelí na srbský způsob

Jihočeské zelníky

Maďarsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Kološvárské zelí vrstvené

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  60 dkg vepřové kýty, 1.15 kg kysaného zelí, 30 dkg anglické slaniny nebo uzeného bůčku, 30 dkg debrecínské klobásy, 115 dkg tuku, 6 dl kysané smetany, 20 dkg cibule, 1/2 stroužek česneku, 12 dkg rýže, paprika, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Kysané zelí (je-li příliš kyselé, propereme) dáme do hrnce, přidáme kůži ze slaniny nebo z bůčku, přilejeme trochu vody a uvaříme doměkka. Když je zelí měkké, kůži odstraníme. Na pánev vložíme část tuku, přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek, trochu zpěníme. K tomu přidáme hrubě umleté maso a krátce podusíme. Slaninu nebo bůček nakrájíme na kostky, přidáme k ní na plátky nakrájenou debrecínskou klobásu a spolu opečeme. Rýži zvlášť udusíme v osolené vodě s trochou tuku (ne příliš doměkka).

www.tacos.cz Hlubší ohnivzdornou mísu vymažeme sádlem, nejdříve dáme vrstvu vařeného zelí, dbáme, aby v něm nebylo mnoho šťávy, na to vrstvu slaniny (bůčku) a opečené klobásy, opět vrstvu zelí, hojně polijeme smetanou, osolíme a posypeme paprikou. Na tyto vrstvy dáme vrstvu dušené rýže, na ni vrstvu dušeného masa a pak opět zelí a tak postupujeme dál, až mísu naplníme. Takto naplněnou mísu polijeme smetanou. Poslední vrstva musí být zelí. Vše vložíme do prohřáté trouby a v ní dusíme asi tři čtvrti hodiny.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 9107x    verze pro tisk

Kysané zelí s uzeným a brambory

Kysané zelí s uzeným masem

Mladé zelí po anglicku