cpt. Cook
 

Lilek po parmsku
(Melanzane alla parmigiana)

Lilek smažený

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Lilek zapečený se žampiony

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2  lilek, zázvor, 2 stroužky česneku, slunečnicový olej s citrónovým olejem, 215 dkg žampiónů, sůl, 1/2  vejce, 2  cibule, 2  rajčata, 10 dkg eidamu v plátcích, anglická slanina
zkopírováno z http://www.tacos.cz Lilek rozkrojíme podélně na poloviny, zevnitř uděláme diagonálně hluboké zářezy cca 1.5 cm od sebe, končící půl centimetru nad slupkou. Hodně posolit i uvnitř zářezů a ponechat půl hodiny vypotit, pak se propláchne a osuší. Čerstvý zázvor oloupat a nakrájet na tenké plátky, česnek také na plátky, obojí vložit do zářezů v lilku. Lilky pak ze všech stran potřít olejem. Rozpálíme grilovací pánev (až se z vody dělají kuličky) a položíme na ni lilek nejprve slupkou dolů. Po pár minutách je pootočit o 90°, aby proužky z pánve udělaly na lilku mřížku. Pak je otočit dolů rozkrojenou stranou a opět vypéct na povrchu mřížku. Měkké lilky vyjmeme a slupkou dolů vložíme do zapékací misky, trochu je rozmáčkneme pro zvětšení plochy.

www.tacos.cz Cibuli rozkrojíme na polovic a dále na měsíčky, přidat na pánev, kousek másla, žampiony na čtvrtiny a přidat k cibuli (může být i kousek krůtího masa). Když jsou žampiony orestované, rozklepneme na ně vejce a po vypnutí ohně rozmícháme. Směs naklademe na lilky, na ni přijdou ještě plátky rajčat, sýra a slaniny a pod grilem zapečeme asi 15 minut. Podáváme s balsamikovým octem a křupavým pečivem (např. rozpečená bylinková bageta).

vloženo 06.08.2007    zobrazeno 4359x    verze pro tisk

Lilková směs

Lilkové nočky s rajčaty a bazalkou
(Gnocchi di melanzane con pomodorini e basilico)

Lilkový flan
(Flan di melanzane)

Lilky plněné masem
(Berenjenas rellenas de carne)

Marinovaný lilek

Máslová tykev plněná kuřecím masem

Nadívaná tykev Matterhorn

Nadívaná tykev s hořčičnou omáčkou

Nadívané lilky
(Aubergines farcies)

Nádivka z tykve

Patizony po jihomoravsku

Pečený lilek se sýrem a medem

Placky z patisonů

Plněná tykev (ďurgeta) I.

Plněná tykev (ďurgeta) II.

Plněná tykev s koprovou omáčkou

Plněná tykev se šunkou