cpt. Cook
 

Lilek po parmsku
(Melanzane alla parmigiana)

Lilek smažený

Lilek zapečený se žampiony

Lilková směs

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Lilkové nočky s rajčaty a bazalkou

Gnocchi di melanzane con pomodorini e basilico

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 kg lilku, 30 dkg hladké mouky, 1/2  vejce, sůl, mletý pepř, 315 dkg cherry rajčat, 15 listů bazalky, 2 stroužky česneku, extra virgin olivový olej, 3 lžíce strouhaného sýra grana padano
zkopírováno z http://www.tacos.cz Omytý a osušený lilek položíme na plech na pečící papír a dáme do trouby zahřáté na 200 °C. Pečeme 40-45 minut, když je měkký, tak jej vyjmeme a dáme vychladnout. Potom odřízneme stopku a opatrně oloupeme. Na prkénku nakrájíme na tenké hranolky, ty dále na kostičky. Vložíme lilek do cedníku a vidličkou se z něj snažíme vymačkat co nejvíce vody.

www.tacos.cz V pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme do něj stroužek česneku, když je česnek opečený, vyjmeme jej, přidáme lilkovou pastu a smažíme asi 10 minut za občasného míchání při vysoké teplotě. Potom přesuneme vychladnout do mísy a pánev prozatím odložíme. K vychladlému přidáme vejce, natrhané lístky poloviny bazalky, špetku soli, mletý pepř a vmícháme mouku se strouhaným sýrem. (Někdy můžete zkusit mouku nahradit vařenými rozmačkanými brambory a zjišťovat, která verze vám bude více chutnat.) Mícháme vidličkou, dokud není směs homogenní. Z těsta vytvoříme koule, které na pomoučeném válu rozválíme do válečku o průměru 2-3 cm. Z toho odkrajujeme nočky, tradičně se v italském prostředí zformují prstem na zubaté podložce, aby získaly svůj vroubkovaný tvar. Necháme je na lehce pomoučeném válu odstát 1/4 hodiny, dáme do velkého hrnce vařit vodu a mezitím připravíme omáčku.

www.tacos.cz Opláchnutá rajčátka nakrájíme na měsíčky. Do pánve, v níž se připravoval lilek, přilejeme trošku oleje, necháme v něm zase zhnědnout stroužek česneku, který potom pinzetou nebo vidličkou odstraníme a do oleje přihodíme rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme druhou půlku natrhané bazalky, povaříme asi 6 minut. Vařící vodu osolíme a opatrně do ní vhazujeme nočky. Vaří se jen pár minut, když vyplavou, jsou hotové a můžeme je děrovanou naběračkou přemisťovat na rajčata. Na pár vteřin pak tuto směs prohazujeme na pánvi a hned horké podáváme.

vloženo 24.06.2013    zobrazeno 1523x    verze pro tisk

Lilkový flan
(Flan di melanzane)

Lilky plněné masem
(Berenjenas rellenas de carne)

Marinovaný lilek

Máslová tykev plněná kuřecím masem

Nadívaná tykev Matterhorn

Nadívaná tykev s hořčičnou omáčkou

Nadívané lilky
(Aubergines farcies)

Nádivka z tykve

Patizony po jihomoravsku

Pečený lilek se sýrem a medem

Placky z patisonů

Plněná tykev (ďurgeta) I.

Plněná tykev (ďurgeta) II.

Plněná tykev s koprovou omáčkou

Plněná tykev se šunkou