cpt. Cook
 

Lilek smažený

Lilek zapečený se žampiony

Lilková směs

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Lilkové nočky s rajčaty a bazalkou

Gnocchi di melanzane con pomodorini e basilico

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 kg lilku, 30 dkg hladké mouky, 1/2  vejce, sůl, mletý pepř, 315 dkg cherry rajčat, 15 listů bazalky, 2 stroužky česneku, extra virgin olivový olej, 3 lžíce strouhaného sýra grana padano
zkopírováno z http://www.tacos.cz Omytý a osušený lilek položíme na plech na pečící papír a dáme do trouby zahřáté na 200 °C. Pečeme 40-45 minut, když je měkký, tak jej vyjmeme a dáme vychladnout. Potom odřízneme stopku a opatrně oloupeme. Na prkénku nakrájíme na tenké hranolky, ty dále na kostičky. Vložíme lilek do cedníku a vidličkou se z něj snažíme vymačkat co nejvíce vody.

www.tacos.cz V pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme do něj stroužek česneku, když je česnek opečený, vyjmeme jej, přidáme lilkovou pastu a smažíme asi 10 minut za občasného míchání při vysoké teplotě. Potom přesuneme vychladnout do mísy a pánev prozatím odložíme. K vychladlému přidáme vejce, natrhané lístky poloviny bazalky, špetku soli, mletý pepř a vmícháme mouku se strouhaným sýrem. (Někdy můžete zkusit mouku nahradit vařenými rozmačkanými brambory a zjišťovat, která verze vám bude více chutnat.) Mícháme vidličkou, dokud není směs homogenní. Z těsta vytvoříme koule, které na pomoučeném válu rozválíme do válečku o průměru 2-3 cm. Z toho odkrajujeme nočky, tradičně se v italském prostředí zformují prstem na zubaté podložce, aby získaly svůj vroubkovaný tvar. Necháme je na lehce pomoučeném válu odstát 1/4 hodiny, dáme do velkého hrnce vařit vodu a mezitím připravíme omáčku.

www.tacos.cz Opláchnutá rajčátka nakrájíme na měsíčky. Do pánve, v níž se připravoval lilek, přilejeme trošku oleje, necháme v něm zase zhnědnout stroužek česneku, který potom pinzetou nebo vidličkou odstraníme a do oleje přihodíme rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme druhou půlku natrhané bazalky, povaříme asi 6 minut. Vařící vodu osolíme a opatrně do ní vhazujeme nočky. Vaří se jen pár minut, když vyplavou, jsou hotové a můžeme je děrovanou naběračkou přemisťovat na rajčata. Na pár vteřin pak tuto směs prohazujeme na pánvi a hned horké podáváme.

vloženo 24.06.2013    zobrazeno 1265x    verze pro tisk

Lilky plněné masem
(Berenjenas rellenas de carne)

Marinovaný lilek

Nadívaná tykev Matterhorn

Nadívaná tykev s hořčičnou omáčkou

Nadívané lilky
(Aubergines farcies)

Nádivka z tykve

Patizony po jihomoravsku

Pečený lilek se sýrem a medem

Placky z patisonů

Plněná tykev (ďurgeta) I.

Plněná tykev (ďurgeta) II.

Plněná tykev s koprovou omáčkou

Plněná tykev se šunkou

Plněné lilky

Plněné lilky s rýží
(Melanzane ripiene con il riso)

Plněné patlažány