cpt. Cook
 

Květákový paprikáš

Mozeček z brokolice

Pařížský zapečený květák

Pečený karfiol s parmazánem

Pečený květák s prosciuttem a taleggiem

Plněný květák

Pomerančovo-zázvorová brokolice

Prokolice po italsku

Indie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Sabji kofta

Zeleninnové kuličky s omáčkou

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  

Na omáčku: 10  rajčat, 1/2  zázvor, 2 lžíce ghee nebo přepuštěného másla, 2 sušené chilli papričky, 1/2 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžička kurkumy, sůl, 20 dkg bílého jogurtu (3.15% tuku),

Na kuličky: 215 dkg květáku, 415 dkg brambor, 6 snítek koriandrových lístků, 115 dkg hrachové nebo kukuřičné moučky, 1/2 lžička garam másaly, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 3 dl oleje na fritování, 1/2  cibule nakrájená na půlkolečka a osmažená dohněda

zkopírováno z http://www.tacos.cz Rajčata omyjte a asi 1 minutu je nechte povařit. Změklá rajčata dejte na cedník a přelijte studenou vodou, pak je oloupejte a vidličkou rozmačkejte. Oloupejte zázvor a na zeleninovém struhadle ho najemno nastrouhejte. Rozpalte v hrnci ghee a asi 2 minuty na něm za střední teploty smažte nastrouhaný zázvor, sušené chilli papričky, římský kmín a kurkumu. Přidejte rajčata, silně je osolte a za nízké teploty vařte asi 20 minut. Zalijte jogurtem, vše důkladně promíchejte, přikryjte a dejte stranou.

www.tacos.cz Očistěte květák, omyjte ho a nakrájejte na větší kousky. Omyjte brambory, oloupejte je a rozkrájejte na čtvrtky. Květák a brambory vařte asi 15 minut, potom obojí prolisujte v bramborovém lisu. Vzniklou hmotu dejte do mísy. Opláchněte koriandr, oklepejte z něho vodu, otrhejte lístky a nadrobno je posekejte. Hrachovou nebo kukuřičnou moučku rozmíchanou v malém množství vody, lístky koriandru, garam másalu, pepř a sůl přidejte k zelenině v míse a směs důkladně propracujte rukou. Jestliže je příliš řídká, přisypte trochu hrachové nebo kukuřičné moučky. Z hmoty vytvořte kuličky o průměru asi 4 cm, 4 - 5 na porci, a odložte je na talíř.

www.tacos.cz Rozpalte zprudka olej v karai nebo ve fritovacím hrnci. Kuličky pak postupně podle velikosti nádoby vkládejte lžící do oleje a za vysoké teploty fritujte asi 3 minuty, až budou zlatohnědé, pak je nechte okapat na kuchyňském papíru. Zeleninové kuličky dejte na mísu a přelijte je hotovou omáčkou z rajčat a jogurtu. Podávejte teplé s rýží, s papadamem nebo s indickým chlebem. Znamenitě je doplňuje osmažená cibulka a čerstvý koriandr.

vloženo 08.10.2007    zobrazeno 2758x    verze pro tisk

Smažené květákové noky

Smažený květák v sýrovém těstíčku

Smažený květák ve vinném těstíčku

Vařený květák s vinnou omáčkou

Zadělávaný květák

Zapékaná prokolice

Zapékaný květák s bramborem

Zapékaný květák se sýrem