cpt. Cook
 

Mladé zelí po polsku

Nákyp z kysaného zelí

Plněné zelí

Plněné zelí Camburat
(Choux farci Camburat)

Plněné zelné listy

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Sarma z hlávkového zelí

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 hlávka větší zelí, 150 dkg mletého masa, 2  cibule, 1/2 lžíce oleje, 8 dkg rýže, rajčatová šťáva, 10 kuliček celého pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, mletý pepř, sůl, 15 dkg másla, 1/2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžička mleté papriky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Hlávku zelí necháme dvě až tři minuty ve vařící osolené vodě, až vrchní listy změknou. Změklé listy odloupneme, dáme na desku nebo na plochou mísu a hlávku opět ponoříme na dvě až tři minuty do vařící vody a opět vrchní listy sloupneme. Tak postupujeme, až máme dostatečný počet listů na obalení nádivky.

www.tacos.cz Nádivku připravíme takto: cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na lžíci tuku, přidáme půl lžičky papriky, trochu opepříme, osolíme. Sejmeme z ohně a vmícháme mleté maso a rýži.

www.tacos.cz Touto nádivkou plníme zelné listy, zavineme a dobře uložíme vedle sebe do kastrolu, aby se nemohly listy rozvinout, zalijeme rajčatovou šťávou, do které jsme přidali celé pepře, trochu osolíme a vaříme asi 1 a 1/4 hodiny na mírném ohni.

www.tacos.cz Na pánvičce si uděláme jíšku z tuku a mouky. Když zrůžoví, přídáme sladkou papriku, promícháme na ohni a pak přidáme k sarmě. Vše vaříme asi 20 minut na mírném ohni. Nemícháme.

www.tacos.cz Děláme-li sarmu z vinných listů (místo zelných), nezaléváme ji protlakem, ale vodou nebo vývarem z kostí (masoxem) a přidáme lžíci jemně rozsekaného kopru.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 1903x    verze pro tisk

Sedmihradské vrstvené zelí

Sladkokyselé zelí

Smažené zelné řízky

Šarišské zelí

Záhorácká fašírka

Zelí červené dušené s kysanou smetanou a jablky

Zelí červené dušené v troubě

Zelí červené na bílém víně

Zelí červené s citrónovou šťávou a vínem

Zelí červené s jablky

Zelí dušené s flíčky

Zelí dušené s flíčky

Zelí hlávkové dušené

Zelí hlávkové na smetaně