cpt. Cook
 

Pikantní závitky

Portugalské vepřové s mušlemi

Pudink z vařeného uzeného masa

Pytlácký točenec

Ražniči

Rillettes

Rožeň Viléma Tella

Řízky a la Louis

Sahte java

Saté

Maďarsko   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Sedmihradské vrstvené zelí

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  1/2 kg kysaného zelí, 20 dkg rýže, 4  vejce, 1/2 kg vepřové kýty, 30 dkg klobásy, 1/2 l smetany, 10 dkg slaniny
zkopírováno z http://www.tacos.cz Kyselé zelí uvaříme nebo podusíme na rozpáleném sádle do měkka se špetkou cukru. Rýži dusíme zalitou vývarem z masa (mnoho přívrženců má i zalití mlékem) a smícháme s vepřovým masem, rozkrájeným na docela malé kousky. Uvaříme vejce natvrdo, oloupáme je a rozkrájíme na kolečka. Když máme vše hotové, vymažeme sádlem ohnivzdornou mísu, poklademe vrstvou zelí, na to několik koleček vajec, proužky uzené slaniny nakrájené asi na 2-3 cm dlouhé a 1/2 cm silné proužky, na kolečka nakrájenou uzenou klobásu, na menší kostky nakrájené a jako perkelt připravené libové vepřové maso (maso má být dušeno na sádle s cibulí, nikoliv pečené) a hojně vše pokropíme smetanou. Smetana musí být bezvadná, prvotřídní. Klobása může být čerstvá nebo pečená, uzená nebo vařená, podle chuti a zvyku. Chuť uzeniny je však velmi důležitá. Přidáme-li proto klobásu čerstvou, neuzenou, budeme muset pro chuť přidat alespoň kousek uzeného bůčku. Pak dáme vrstvu dušené rýže, na ni také vejce, slaninu, klobásu, vepřové maso a smetanu. Pak znovu zelí a postupujeme tak dále, až se nádoba naplní. Navrchu má být zelí, hojně pokropené smetanou. Dáme do trouby a hodně propečeme. Navrch položíme čerstvě pečené vepřové kotlety (mnozí si je přejí, ale nemusí být) a podáváme. Celková doba přípravy je 1,5 až 1 a 3/4 hodiny. Je důležité, aby jednotlivé vrstvy byly slabé a abychom rovnoměrně rozožili všechny přípravy. Solíme opatrně, protože část materiálu je již solená.
vloženo 01.01.2007    zobrazeno 1723x    verze pro tisk

Segedínský vepřový kotlet

Selské vepřové závitky

Silvestrovské kotlety

Sladkokyselá vepřová pečeně

Sladkokyselé vepřové plátky
(Tchang-chu-li-ťi)

Smažené řízky v sýrovém obalu

Smažené vepřové nudličky

Smetanové frikasé ze selátka

Sofrito - maso v omáčce