6 porcí: 10 dkg čerstvého vyloupaného zeleného hrášku, 1
/2 svazek bazalky, 1
/2 svazek zelené petrželky, 3 vejce, 12 dkg strouhaného tvrdého sýra, 10 cl mléka, 1
15 dkg hladké mouky, 10 cl olivového oleje, 1
/2 balíček kypřícího prášku do pečiva, sůl, mletý pepř,
na omáčku: 4 dl mléka, 10 cl smetany, 15 dkg másla, 15 dkg hladké mouky, muškátový oříšek nebo uzená paprika
zkopírováno z http://www.tacos.cz Předehřejte troubu na 180 °C. Hrášek povařte 5 minut ve velkém množství vroucí vody. Pak jej sceďte a dejte stranou. Bazalku a petrželku omyjte, osušte a otrhejte lístky. Ty rozmixujte a dejte do mísy spolu s vejci, moukou, kypřicím práškem, olejem a mlékem. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Přidejte hrášek a strouhaný sýr, poté směs nalijte do hluboké formy vyložené pečicím papírem. Pečte 40 až 45 minut, dokud není koláč propečený i uprostřed.
www.tacos.cz Mezitím připravte omáčku: v rendlíku rozpusťte máslo. Přisypte mouku a míchejte 5 minut na mírném ohni. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Přilijte mléko a šlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Pokud se přesto vytvoří, omáčku rozmixujte. Vmíchejte smetanu a zahusťte omáčku na mírném ohni při pravidelném míchání. Podávejte s koláčem nakrájeným na plátky.