cpt. Cook
 

Naložený zajíc s pikantní omáčkou

Španělsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Pastýřské trhance

Andrajos

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  1/2  přední díl zajíce, 2 dl červeného vína, 1.2 dl olivového oleje, 115 dkg slaniny nebo pancetty nakrájené na tenké plátky, 2  cibule, 2 stroužky česneku, 8  mladých cibulek, 4  mrkve, 4  kuřecí stehna, hladká mouka na poprášení masa, 315 dkg hřibů, 6 dl vývaru, 1/2 lžička tymiánu, 1/2  bobkový list, 215 dkg lasagní, 6 lžic sekané zelené petrželky, 2 lžíce piniových semínek, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Upravená verze tradičního způsobu přípravy zajíce španělskými pastevci. Ti si vyráběli z mouky a vody jednoduché těstovinové čtverce, my si vystačíme s nalámanými lasagnemi. Ale zajímavou kombinaci zaječího masa, červeného vína, hub a bylinek dodržíme. Začneme asi dva dny předem, kdy přední část hřbetu a přední nohy zajíce vložíme do mísy a zalejeme lžící oleje a červeným vínem. Ponecháme v lednici marinovat.

www.tacos.cz V den vaření pak rozpálíme část oleje v kastrole, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a na čtverečky uzenou slaninu, smažíme, dokud není cibule sklovitá, přidáme nadrobno nasekaný česnek. Přisypeme celé oloupané perlové cibulky a na kostečky nakrájenou mrkev a pokračujeme ve vaření za občasného promíchání. Na velké pánvi rozpálíme olej, kuřecí stehna rozdělíme v kloubu, poprášíme moukou promíchanou s trochou soli a pepře a osmažíme z obou stran dozlatova. Přemístíme je do kastrolu se zeleninou.

www.tacos.cz Zajíce vyjmeme z marinády a osušíme savým papírem. Také tyto porce dobře obalíme v ochucené mouce. Na pánev přidáme v případě potřeby olej a maso ze všech stran osmahneme dohněda. Mezitím část malých hlaviček hub (po jedné na porci) odložíme, zbylé houby rozčtvrtíme a přidáme do kastrolu. Osmaženého zajíce tam potom přemístíme také. Zbylou marinádu nalejeme do pánve a rozpustíme s ní vše přismažené. Vzniklou šťávou zalejeme maso v kastrole, přidáme vývar, sušený tymián a bobkový list, dochutíme solí a pepřem. Hrnec zakryjeme a pomalu dusíme asi hodinu a půl, dokud všecko maso není měkké. Potom maso vyjmeme a necháme zchládnout.

www.tacos.cz V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, přidáme trochu oleje a do vřící vody nalámeme lasagne na větší kousky. Povaříme 7 - 8 minut, dokud nejsou měkké, potom je vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme tak, aby se neslepovaly. Maso oloupeme z kostí a vrátíme do omáčky, přidáme část nasekané petrželky, necháme přejít varem. Vmícháme těstoviny. Na zbývajícím oleji osmažíme hlavičky hub určené na ozdobu, položíme je navrch, posypeme piniovými oříšky a zbytkem petrželky.

vloženo 20.02.2012    zobrazeno 1718x    verze pro tisk

Paštika ze zaječího masa

Pečené zaječí kýty (marinované)

Plněný zajíc pečený

Podlužácký zvěřinový špíz

Ragú ze srnčí plece

Roláda z kančí kýty s houbovou omáčkou

Sekaná ze zaječí kýty

Sekanina ze zvěřiny

Slovácká dančí kýta se žampióny

Srnčí bifteky

Srnčí hřbet

Srnčí hřbet

Srnčí hřbet po bádensku

Srnčí hřbet přírodní

Srnčí kýta

Srnčí kýta nebo hřbet na smetaně

Srnčí kýta po staročesku

Srnčí kýta s omáčkou