cpt. Cook
 

Angreštová omáčka

Béarnská omáčka

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Bešamel

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 15 dl mléka, 2  bobkové listy,  špetka muškátového květu nebo ořechu, sůl, mletý bílý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.

www.tacos.cz Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut). Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru - sýr, bylinky a podobně.

www.tacos.cz Čtyři proměny bešamelu:

www.tacos.cz - s čerstvými bylinkami - obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon

www.tacos.cz - se sýrem: jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay

www.tacos.cz - s koprem - takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak - jako základ pro koprovou omáčku

www.tacos.cz - s houbami: nejaromatičtější ze všech

vloženo 01.11.2008    zobrazeno 3525x    verze pro tisk

Bešamelová omáčka

Bordóská omáčka

Burgundská omáčka

Burro alla salvia
(Šalvějové máslo)

Cibulová omáčka

Citrónová omáčka

Citrónová omáčka teplá

Čatní z jablek

Čatní z rajčat

Česneková omáčka

Česneková omáčka slovenská

Ghanská omáčka

Hnědá omáčka

Holandská omáčka

Holandská omáčka

Holandská omáčka na zeleninu

Holandská omáčka se žampióny