cpt. Cook
 

Hrachová se zeleninou

Hrachová slovenská

Hrachová z předvařeného hrachu s mlékem

Hrachový krém

Hrachový krém po alsasku
(Velouté de pois cassés)

Hrstková luštěninová

Kirmizi mercimek corbasi
(Polévka z červené čočky)

Klášterní polévka ze zralých fazolí

Laganelle e ceci
(Cizrnová polévka s těstovinami)

Linsesupp
(Čočková polévka po alsasku)

Luštěninová polévka na kyselo

Marocká kuřecí polévka

Nudle s boby

Páskové nudle s fazolemi

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Polévka luštěninová základní

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/4 kg hrachu (fazolí nebo čočky), 1/2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, kořenová zelenina, cibule, sůl, majoránka, česnek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Luštěniny večer předem přebereme, dobře opereme a namočíme do čisté vody, ne příliš tvrdé. Jedlou sodu však nepřidáváme. V téže vodě, ve které se máčely, druhý den je vaříme, takto ušetříme čas, práci i topivo, neboť dříve změknou. Do polévky přidáme kořenovou nebo i jinou zeleninu, a teprve když luštěniny změknou, polévku osolíme a zahustíme zlatou jíškou. Ještě povaříme a na konec do polévky vždy, a to úmyslně, přilijeme trochu mléka. Je ta pak pokrm nejen sytící, nýbrž i živící, neboť mléko doplní bílkoviny z luštěnin na velmi dobrou jakost. Před podáním okořeníme majoránkou a utřeným česnekem. Jako vložku poláme osmažený chléb nebo housku, pokrájené na kostičky.

www.tacos.cz Pro malé děti a osoby s choulostivým trávicím ústrojím polévku protřeme cedníkem, abychom odstranily těžce stravitelné slupky.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 1599x    verze pro tisk

Polévka z černých fazolí se sladkým bramborem

Polévka z čočky

Polévka z fazolí, hrachu nebo čočky

Polévka z loupaného hrachu
(Soupe aux pois cassés)

Polévka ze zralých fazolí