cpt. Cook
 

Polévka Atlanta

Polévka bramborová jarní

Polévka bramborová na kyselo

Polévka bramborová slovenská

Polévka bramborová základní

Polévka brukvová jarní

Polévka brukvová zimní

Polévka celerová

Polévka kapustová

Polévka koprová nebo estragonová

Polévka květáková

Polévka letnice

Polévka Minestra

Polévka Monty

Polévka pórová

Polévka rajská

Polévka s cuketou

Maďarsko   bluestarbluestarbluestarbluestarwhitestar

Polévka s těstovinovými uzly

Köttötgaluska leves

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  

nudle: 10 dkg hladké mouky, 2  vejce, sůl, 1/2  cibule, mletá paprika, mletý pepř,

polévka: 1.15 l vývaru, 1/2  cibule, 150 dkg brambor, mletý pepř, sůl, 2 lžičky mleté papriky, 1/2  zelená paprika, 2  rajčata, 1/2 hrst zelené petrželky, 10 dkg slaniny

zkopírováno z http://www.tacos.cz Z mouky a vajíčka uhněteme nudlové těsto. Po chvíli odpočinku ho rozválíme na tenký, téměř průhledný kruh, nebo strojkem na těstoviny na dlouhé a co nejtenčí pruhy. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a škvaříme na pánvi, křupavé škvarečky odložíme děrovanou naběračkou stranou. Na polovině vyškvařeného sádla smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Cibulkou i s omastkem pomažeme připravené těsto. Zaprášíme mletou paprikou a okořeníme mletým pepřem. Teď vždy přehneme asi 15mm okraj těsta, stiskem slepíme a ještě jednou přehneme, odřízneme nožem, abychom získali dlouhý pruh s cibulí uvnitř. Trochu jej v rukou příčně zkroutíme, aby nebyl moc souměrný a na konci uděláme uzel, který odřízneme. Délka asi 5 cm, moc jen neutahujeme, jen tak, aby se nerozbalil při vaření, těsto nabude. Uděláme další uzel, odřízneme a tak dál až do konce proužku těsta. Takto postupně zpracujeme všechno těsto na uzlíky.

www.tacos.cz Na zbylém tuku v hrnci lehce osmažíme cibulku, neměla by změnit barvu. Přidáme oloupané brambory nakrájené na malé kostky, promícháme a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a pomalu vaříme, po 10 minutách přidáme nakrájenou zeleninu (kromě papriky a rajčat může být i mrkev, celer či kedlubna). Když jsou barmbory napůl měkké, přidáme do polévky těstovinové pletence (máme-li jich moc, dáme zbytek zamrazit) a zvýšíme var. Na poslední minutu přihodíme nasekanou hladkolistou petrželku. Osolíme a opepříme podle chuti, na talířích ozdobíme slaninou.

vloženo 06.12.2013    zobrazeno 705x    verze pro tisk

Polévka z bílé řepy (tuřínu)

Polévka z brukví