cpt. Cook
 

Staropražské brambory

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Strouhanec

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1.2 kg brambor, mléko, kvasnice, hladká mouka, sůl, mletý pepř, česnek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Na Strakonicku je nazýván 'bramborová buchta', v Krkonoších 'bába'. Nastrouhané syrové brambory dáme okapat na cedník, vodu slijeme, škrob upotřebíme při zadělávání. Přidáme tolik mléka, kolik odkapalo vody, kousek kvasnic a s příslušným množstvím mouky zaděláme těsto tužší než na lívance. Osolíme, okořeníme pepřem a rozetřeným česnekem a vše necháme vykynout. Vykynuté dáme do vymaštěného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě. Když je pokrm trochu zapečený, dobře na povrchu promastíme, aby se vytvořila pěkná kůrka. Jíme ještě teplý, roztrhaný na kousky a promaštěný. Někomu k tomu chutná salát z červené řepy s trochou rozstrouhaného křenu. Zapíjíme kysaným mlékem (biokysem).
vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2522x    verze pro tisk

Sýrové brambory se žampiony

Sýrový bramborový smaženec švýcarský

Švýcarské brambory

Švýcarské zapečené brambory

Tartiflette
(Tartiflette savoyarde)

Zahradnické brambory

Zapečená bramborová drobenina s houbami

Zapečené brambory

Zapečené brambory

Zapečené brambory s majoránkou

Zapečené brambory s masem a vejci

Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou

Zapečené brambory s tofu

Zapečené brambory se špenátem a čerstvým lososem

Zapečené brambory z Dauphiné
(Gratin dauphinois)

Zapékané brambory na smetaně

Zapékané brambory s bazalkou

Žid (Podkrkonoší)