cpt. Cook
 

Strozzapreti con calamaretti e funghi porcini
(Strozzapreti s kalamáry a hříbky)

Strozzapreti s pestem a fazolkami

Španělsko - Katalánsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Svatoštěpánské canelloni

Canelones de San Esteban

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  4 lžíce olivového oleje, 1/2  cibule, 1/2  mrkev, 2 stroužky česneku, 2  rajčata, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 115 dkg kuřecích jater nebo hotové nádivky, 115 dkg šunky, 215 dkg kuřecích prsíček (syrových nebo vařených), 2.15 dkg másla, 1/2 lžička čerstvého tymiánu, 2 lžíce brandy, 6 lžic crème fraîche, 16  cannelloni, 7.15 dkg parmazánu, sůl, mletý pepř, hlávkový salát,

bešamel: 15 dkg másla, 15 dkg hladké mouky, 9 dl mléka, muškátový oříšek

zkopírováno z http://www.tacos.cz Cibuli, česnek, mrkev a rajčata oloupeme a vše nasekáme nadrobno, na stejně velké kousky. Rozehřejeme na pánvi olej a zeleninu pomalu asi 10 minut osmahneme na malém plameni, občas promícháme. Mezitím než změkne, nakrájíme opět nadrobno na stejně malé kousíčky i maso, zvlášť držíme syrové a uvařené. Uprostřed pánve uděláme vařečkou místo a přidáme máslo, po rozpuštění pak syrové maso a smažíme, dokud nezhnědne. Zaprášíme je sušeným tymiánem a zakápneme brandy. Přidáme i zbývající maso a mícháme, dokud se tekutina neodpaří. Vmícháme hustou kysanou smetanu, okořeníme a necháme probublávat asi 10 minut, potom necháme trošku zchládnout.

www.tacos.cz Předehřejeme troubu na 190 °C. A připravíme si bílou bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo v malém kastrolku, přidáme mouku a asi 2 minuty mícháme. Postupně po troškách přiléváme mléko, stále mícháme, aby se netvořily hrudky. Přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Okořeníme solí, mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

www.tacos.cz Na dno zapékací mísy rozetřeme lžící trochu bešamelu. Trubičky canelloni (často se ale používají i plátky, které se zamotají až při přípravě) naplníme připravenou směsí a klademe do mísy v jedné vrstvě. Zalejeme bešamelovou omáčkou a posypeme strouhaným parmezánem. Dáme zapéci na 35 - 40 minut, až jsou těstoviny měkké. Necháme 10 minut odpočinout a podáváme se zeleným salátem. Jde o tradiční katalánský pokrm podávaný o Vánocích na svatého Štěpána.

vloženo 20.02.2012    zobrazeno 1882x    verze pro tisk

Sýrové flíčky

Široké nudle s kuřecími játry

Špagety „Mare e monte“

Špagety „Peppone“

Špagety „Sapore di mare“

Špagety à la boscaiola (drvoštěpské)

Špagety à la Carmen

Špagety à la kytara s drůbežími jatérky

Špagety à la kytara s jehněčím ragú

Špagety à la pizzaiola

Špagety all amatriciana

Špagety Expres

Špagety na cibuli

Špagety na karí

Špagety po lombardsku

Špagety po milánsku

Špagety podle dona Camila