cpt. Cook
 

Karbanátky se žampióny

Karbanátky ve smetanové omáčce

Karbanátky z pečeného masa

Karbanátky z uzeného masa

Karbenátky na grilu

Karbenátky se sýrem na grilu

Karpatské šišky

Kebapčata

Kedlubnový parmentier
(Hachis parmentier au chou-rave)

Kefta a kuskus s grilovanými meruňkami

Kefta tažín

Kjufty
(Kofta)

Kjufty na karí

Klasická sekaná po americku
(Classic meat loaf)

Klopsy ve smetanové omáčce

Knedlíčky v citrónové omáčce

Kokosovo-harisové masové kuličky

Kořeněné masové kuličky Čcha-Wan-Tsi

Švédsko   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Köttbullar

Švédské masové kuličky

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg mletého masa - směs hovězího a vepřového, 2.15 dl mléka, 7.15 dkg bílé strouhanky, 1/2  vejce, 1/2  cibule, sůl, mletý bílý pepř, nové koření, máslo na smažení, brusinky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na trošce másla, nesmí zhnědnout. Strouhanku namočíme v mléce. Smícháme mleté maso, nejlépe v kuchyňském robotu s cibulí, vajíčkem, směsí strouhanky v mléce a kořením na správnou konzistenci a chuť. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme trochu vody. Chuť a konzistenci otestujeme na prvním karbanátku. Malé karbanátky tvarujeme s pomocí dvou lžic a ukládáme je na navlhčenou plochu. Na pánvi rozpálíme dostatek másla a do něj přidáváme masové kuličky a necháme je osmahnout ze všech stran. Pánví často potřásáme. Podáváme s bramborovou kaší a přiložíme naložené brusinky nebo s vařenými bramborami promíchanýmí s brusinkami čerstvými.

www.tacos.cz Tyto kuličky jsou rozšířené po celém Švédsku v různých obměnách. Někdo cibuli nesmaží samostatně, ale míchá ji s masem nastrouhanou. Někdo je raději podává s hustou hnědou omáčkou, zatímco jiní dávají přednost jemné masové šťávě. V jižním Švédsku mnoho lidí preferuje tučnější maso, ale čím dále na sever jdete, tím méně bude použito mastného vepřového. Zato vždy bude ve směsi strouhanka s mlékem, která jim dodává měkkou konzistenci. A specifické jsou jako příloha i ty brusinky.

vloženo 23.07.2011    zobrazeno 2190x    verze pro tisk

Krokety z vepřového masa s citrónovou omáčkou