Kořeněný cottage pie [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Kořeněný cottage pie

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  1/2 dl rostlinného oleje, 2  cibule nakrájet na kolečka, 4 stroužky česneku, 4 cm zázvoru, 2 lžíce středně silného karí koření, 15  bobkových listů, 1/2 lžička kmínu, 2 lžičky černého hořčičného semínka, 1/2  celá skořice, 1/2  badyán, 3 zrnka kardamomu, 1/2 lžička chilli vloček, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 kg hovězího mletého masa, 2  mrkve nakrájené na kostky, 1/2 l hovězího vývaru, 13 dkg mraženého hrášku, 2  limetky na šťávu,

na kaši: 1/2 kg brambor, 8 cl rostlinného oleje, 1/2  cibule, 15 dkg másla, 1/2 lžíce chilli vloček,

na ozdobu: 1/2  červené cibule, 10 g koriandrových lístků, 1/2  chilli paprička

zkopírováno z http://www.tacos.cz Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej a na něm osmažte nakrájenou cibuli dozlatova, asi 5-6 minut. Vmíchejte drcený česnek a nastrouhaný zázvor a za častého míchání, aby se nepřichytily, restujte dalších 5 min. Přidejte všechno koření a pokračujte ve smažení po dobu 10 minut, pokud se začne připalovat, přidejte trochu vody.

www.tacos.cz Vmíchejte rajčatový protlak a mleté hovězí maso. Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a restujte, dokud maso nezhnědne a olej se nezačne oddělovat od směsi, asi 15 min. Přidejte mrkev a hovězí vývar. Dobře promíchejte a nepřikryté vařte 30-40 minut, nebo dokud směs nezhoustne.

www.tacos.cz Pro přípravu kořeněné kaše mezitím vyklopte oloupané a rozčtvrcené brambory do hrnce, zalijte je studenou vodou a dobře osolte. Přiveďte je k varu a vařte 8-10 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar. Dobře je slijte a nechte několik minut oschnout v páře. Brambory rozmačkejte na hladkou kaši. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Odstavte z ohně, vmíchejte máslo a chilli vločky, dokud se nerozpustí, a poté je vmíchejte do kaše. Dochuťte solí.

www.tacos.cz Hovězí maso podle chuti dokořeňte, vmíchejte hrášek a duste dalších 10 minut. Odstavte z ohně a vyhoďte bobkový list a skořicovou tyčinku. Vmíchejte polovinu limetkové šťávy a v případě potřeby přidejte i zbytek. Kořeněnou hovězí směs přendejte do hluboké zapékací misky a nechte ji mírně vychladnout.

www.tacos.cz Předehřejte troubu na 200 °C. Přelijte kořeněnou kaši přes náplň a rovnoměrně ji rozetřete, aby vše pokryla. Pečte 20-25 minut, dokud poleva nezezlátne. Navrch před podáváním přidejte nadrobno nasekanou červenou cibuli, koriandr a nasekanou chilli papričku. Podávejte horké.

vloženo 23.09.2025    zobrazeno 101x    verze pro tisk

Köttbullar
(Švédské masové kuličky)

Krokety z vepřového masa s citrónovou omáčkou

Krumlovský drak

Křenové placky

Kuličky v rajčatové omáčce

Kuličky z masa a sýra

Kuličky z mletého masa s garam másalou

Kuličky z mletého mase v zelenině

Lví hlavy - Šitsitou

Malostranské placičky

Marinované karbanátky

Marocké závitky

Máslové řízky

Masové knedlíčky s paprikou a těstovinami

Masové knedlíčky v omáčce

Masové koule s rýží
(Palle di carne trittata con riso)

Masové koule v pikantním hořčičném sosu

Masové kuličky

Masové kuličky po řecku