cpt. Cook
 

Mexická polévka

Milánská polévka

Milánská polévka

Minestra di piselli di Altamura
(Hrášková polévka z Altamury)

Minestra z kopřiv
(Minestra di ortiche)

Minestrina tricolore

Minestrone

Minestrone

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Minestrone con piselli e pesto

Minestra s hrachem a pestem

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  15 dkg bílých fazolí (nejlépe cannelini), sůl, 1/2 list šalvěje, česneková nať, 3  mrkve, 1/4  kadeřavé kapusty (nebo listy červené kapusty), 1/2  řapíkatý celer, 3  brambory, 1/2  cuketa, 2  rajčata, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce másla, 2 l vývaru (buď ho sami uvařte, nebo z kostky), 115 dkg zeleného hrášku, 10 dkg vlasových nudlí (například ditalini, chifferini nebo granigna),

Na pesto: 3 svazky bazalky, 1/2 dl olivového oleje, 2 lžíce piniových semínek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce parmezánu

zkopírováno z http://www.tacos.cz Sušené bílé fazole večer před vařením namočte v osolené vodě s listem šalvěje. Druhý den fazole po dobu asi 30-45 minut předvařte. Očistěte česnekovou nať a nakrájejte ji na kolečka 1/2 cm tlustá. Očistěte mrkev a pokrájejte ji na plátky. Kapustu zbavte košťálu a rozkrájejte na proužky. Žebra řapíkatého celeru zbavte nitek, stonek nakrájejte na kousky asi 1/2 cm dlouhé. Brambory oloupejte a pokrájejte na čtverečky. Cuketu nakrájejte na kolečka, odkrojte přitom oba konce. Všechnu zeleninu omyjte a nechte odkapat. Rajčata spařte, oloupejte, zbavte stopek a zrníček a rozkrájejte na osminky.

www.tacos.cz Ve velkém hrnci rozpalte máslo a olivový olej. Kolečka česnekové natě za stálého míchání poduste. Předvařené fazole nalijte do cedníku, opláchněte v tekoucí vodě a přidejte do hrnce. Po částech přidávejte i připravenou zeleninu a asi 10 minut duste. Zalijte masovým vývarem. Pod pokličkou vše za střední teploty 20-30 minut vařte. Občas zamíchejte a podle potřeby osolte. Přidejte nudle a čerstvě vyloupaný (případně mražený) hrášek a nechte pomalu vařit do poloměkka.

www.tacos.cz Nahrubo pokrájenou bazalku, piniová jádra, strouhaný parmazán s nadrobno posekanými stroužky česneku a olivovým olejem lisovaným za studena zpracujte v hmoždíři na kašičku (případně rozmixujte). Pokud je kaše příliš hustá, přimíchejte do ní trochu polévkového vývaru. U stolu si pak každý přidá podle chuti lžíci pesta přímo do talíře.

www.tacos.cz Příloha: toasty z bílého chleba potřené rozpůleným stroužkem česneku

vloženo 05.07.2007    zobrazeno 1211x    verze pro tisk

Minestrone di verdure
(Zeleninová minestra)

Mrkvová polévka se smetanou I

Mrkvová polévka se smetanou II

Nudle s artyčoky

Oukrop

Pečená batátová polévka s paprikami

Perličkové válečky s hrachem

Petrželová polévka s vejcem

Plátenická zelňačka s tykví

Poctivá bramboračka

Podzimní polévka