Sladkokyselé cibulky s karamelem [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

Papriky dušené s mrkví

Papriky s cibulí, celerem a jablky

Pečená růžičková kapusta s brusinkami

Pečené sladkokyselé cibule
(Oignons rôtis à l'aigre-douce)

Pikantní mrkev

Pór zapečený

Pórek dušený s bramborami

Pyré z červené řepy

Rajčatová kaše s jablky

Restovaná zelenina

Restovaný fenykl s bramborami a piniovými oříšky

Růžičková kapusta smažená v těstíčku

Růžičková kapusta zadělávaná

Ředkev dušená

Ředkvičky dušené jako houby

Salát z červeného zelí

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Sladkokyselé cibulky s karamelem

Cipollotti in agrodolce al caramello

recept ze stránek www.tacos.cz
12 porcí:  1/2 kg jarní cibulky, 7.15 dl bílého vinného octa, 6.215 dl vody, 215 dkg krystalového cukru, 215 dkg květového medu, 10 kuliček celého pepře, 3  bobkové listy, 11/2 dkg cukru krupice na karamel
zkopírováno z http://www.tacos.cz Z cibulek odřízněte zelenou část (a použijte třeba do vývaru), odřízněte také kořínky, ale dbejte na to, aby zůstal základ neporušený, jinak by se později rozpadly. Sloupněte jen jednu vrstvu a opláchněte je. Následně blanšírujte 4 minuty v osolené vroucí vodě a pak je rychle ochlaďte pod studenou tekoucí vodou nebo ve vodě s ledem 2-3 minuty. Nechte odkapat na papírové utěrce a přeneste na velký plech.

www.tacos.cz Větší cibule rozřízněte napůl, menší nechte celé.

www.tacos.cz V prostorném hrnci smíchejte cukr, med, ocet, zrnka pepře a bobkové listy ve vodě. Dejte na střední až vysoký plamen a přiveďte k varu, pozor, aby nevykypěla. Pokud se tvoří pěna, odebírejte ji jako při vaření vývaru. Marinádu udržujte v teple.

www.tacos.cz Ve druhé menší pánvičce pomalu zahřívejte zbytek cukru, dbejte na to, aby byla vrstva spíše tenká kvůli rovnoměrnému rozložení tepla. Jakmile se rozpustí a zhnědne, okamžitě ho ve tenkém proudu vlévejte do vařící marinády - pozor na páru, promíchejte a pak zalijte cibulky. Nechte marinovat, dokud nedosáhnou pokojové teploty, nejméně 2 hodiny.

www.tacos.cz Tyto cibulky můžete podávat jako přílohu ke smažené zelenině, k teplým i studeným masům (pečeně, vařené maso) nebo ke slaným sýrovým koláčům.

vloženo 25.09.2025    zobrazeno 83x    verze pro tisk

Správně dušená mrkev

Studená celerová kaše

Topinamburová kaše s pažitkou
(Purée de topinambours à la cibulette)