cpt. Cook
 

Pikantní guláš

Pikantní hovězí ragú

Pikantní kotlík s vepřovým masem

Pivovarský tokáň

Plzeňský guláš

Pomalu pečené vepřové na pórku a cideru
(Slow-cooked pork, cider and sage hotpot)

Pražský guláš

Ragú z telecího
(Blanquette de veau)

Rumunský guláš

Rybí paprikáš

Řecký guláš

Segedín z uzeného kuřete

Segedínský guláš

Segedínský guláš

Sekulský guláš

Selský vepřový guláš s křenem

Skopový guláš

Skopový guláš s feferonkou

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Slavnostní guláš

recept ze stránek www.tacos.cz
Vývar: 1/8 kg hovězích kostí, 3/8 l vody, celý pepř, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek - toho všeho přiměřeně, 0.0215 velký celeru, 0.006 kg petržele, 0.006 kg mrkve, 0.0715 cibule, 1/8 bujónu (masox) - zlatého hovězího, 2.15 g soli,
Základní suroviny: 1/4 kg hovězího masa (lepší je kombinace více druhů), 1/8 kg cibule, 0.038 kg vepřového sádla, 15 g mleté papriky, 1.215 g pálivé papriky, 1/2 g drceného kmínu, 1/2 g mletého pepře, 7.15 g česneku, 1/2 g majoránky, 12.15 g rajčatového protlaku, 2.15 g soli, 0.0215 kg hladké mouky, 0.013 l červeného vína, 0.0215 kg cibule na posypání
zkopírováno z http://www.tacos.cz V předvečer oslavy čehokoliv je ta pravá chvíle na vaření guláše. Lze ho podávat jako hlavní jídlo u oslav méně slavnostních nebo jako druhé jídlo u těch velkých. Následující receptura je na guláš z hovězího masa. Ješte lepší je samozřejmě guláš z několika druhů masa (hovězí, vepřové, skopové, srnčí a další v takřka libovolných kombinacích). V takovém případě je vhodné vařit jednotlivá masa samostatně a dílčí guláše smíchat až na závěr.

www.tacos.cz Předem připravíme vývar: Z hovězích kostí, vložených do studené vody, uvaříme vývar, vaříme nejméně 2 hodiny na mírném ohni. Přísady do vývaru: celý pepř, celé nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, toho všeho přiměřeně, celer, petržel, mrkev, cibule, zlatý hovězí bujón, sůl.

www.tacos.cz K celé přípravě přistupujeme s láskou, odpovědně a střízliví. Maso (hovězí kližka) pečlivě odblaníme a nakrájíme na středně velké kostky. Na polovině sádla prudce osmahneme cibuli, když se začne připalovat, sádlo postupně přidáváme. Až cibule zesklovatí, přidá se polovina prolisovaného česneku a po chvíli červená paprika sladká a malé základní množství pálivé. Po rozmíchání přidáme maso, kmín, a mletý pepř. Až se maso osmahne, přidáme sůl. Maso dusíme co nejdéle bez podlévání a další hodinu vaříme jen s minimálním podléváním horkým vývarem. Až začne maso měknout, přidá se rajský protlak, zbytek lisovaného česneku, červené víno a majoránka rozemnutá mezi dlaněmi. Po krátkém převaření třeba guláš vychladit a uložit do druhého dne ve studené místnosti. V následujících hodinách ještě několikrát zamícháme, aby se na povrchu nevytvořil uzavřený tukový příkrov.

www.tacos.cz Druhý den znovu pomalu ohřejeme a přidáme ve studeném vývaru rozšlehanou mouku na zahuštění. Po zralé úvaze a provedení dechové zkoušky na alkohol s negativním výsledkem u všech přítomných eventuálně přidáme další koření nebo páliviny. Na stůl dáme jako přílohu krajíčky čerstvého chleba a pro zájemce na plátky nakrájenou cibuli a jemně nasekané feferonky. Chuť na studené pivo přijde sama.

www.tacos.cz                                               Recept nám poslal příznivec Kulinária Miroslav Mach.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2495x    verze pro tisk

Slovácký guláš