cpt. Cook
 

Skopový guláš

Skopový guláš s feferonkou

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Slavnostní guláš

recept ze stránek www.tacos.cz
Vývar: 1/8 kg hovězích kostí, 3/8 l vody, celý pepř, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek - toho všeho přiměřeně, 0.0215 velký celeru, 0.006 kg petržele, 0.006 kg mrkve, 0.0715 cibule, 1/8 bujónu (masox) - zlatého hovězího, 2.15 g soli,
Základní suroviny: 1/4 kg hovězího masa (lepší je kombinace více druhů), 1/8 kg cibule, 0.038 kg vepřového sádla, 15 g mleté papriky, 1.215 g pálivé papriky, 1/2 g drceného kmínu, 1/2 g mletého pepře, 7.15 g česneku, 1/2 g majoránky, 12.15 g rajčatového protlaku, 2.15 g soli, 0.0215 kg hladké mouky, 0.013 l červeného vína, 0.0215 kg cibule na posypání
zkopírováno z http://www.tacos.cz V předvečer oslavy čehokoliv je ta pravá chvíle na vaření guláše. Lze ho podávat jako hlavní jídlo u oslav méně slavnostních nebo jako druhé jídlo u těch velkých. Následující receptura je na guláš z hovězího masa. Ješte lepší je samozřejmě guláš z několika druhů masa (hovězí, vepřové, skopové, srnčí a další v takřka libovolných kombinacích). V takovém případě je vhodné vařit jednotlivá masa samostatně a dílčí guláše smíchat až na závěr.

www.tacos.cz Předem připravíme vývar: Z hovězích kostí, vložených do studené vody, uvaříme vývar, vaříme nejméně 2 hodiny na mírném ohni. Přísady do vývaru: celý pepř, celé nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, toho všeho přiměřeně, celer, petržel, mrkev, cibule, zlatý hovězí bujón, sůl.

www.tacos.cz K celé přípravě přistupujeme s láskou, odpovědně a střízliví. Maso (hovězí kližka) pečlivě odblaníme a nakrájíme na středně velké kostky. Na polovině sádla prudce osmahneme cibuli, když se začne připalovat, sádlo postupně přidáváme. Až cibule zesklovatí, přidá se polovina prolisovaného česneku a po chvíli červená paprika sladká a malé základní množství pálivé. Po rozmíchání přidáme maso, kmín, a mletý pepř. Až se maso osmahne, přidáme sůl. Maso dusíme co nejdéle bez podlévání a další hodinu vaříme jen s minimálním podléváním horkým vývarem. Až začne maso měknout, přidá se rajský protlak, zbytek lisovaného česneku, červené víno a majoránka rozemnutá mezi dlaněmi. Po krátkém převaření třeba guláš vychladit a uložit do druhého dne ve studené místnosti. V následujících hodinách ještě několikrát zamícháme, aby se na povrchu nevytvořil uzavřený tukový příkrov.

www.tacos.cz Druhý den znovu pomalu ohřejeme a přidáme ve studeném vývaru rozšlehanou mouku na zahuštění. Po zralé úvaze a provedení dechové zkoušky na alkohol s negativním výsledkem u všech přítomných eventuálně přidáme další koření nebo páliviny. Na stůl dáme jako přílohu krajíčky čerstvého chleba a pro zájemce na plátky nakrájenou cibuli a jemně nasekané feferonky. Chuť na studené pivo přijde sama.

www.tacos.cz                                               Recept nám poslal příznivec Kulinária Miroslav Mach.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2740x    verze pro tisk

Slovácký guláš

Slovácký guláš s vepřovými játry

Smetanový vepřový cassoulet s hruškou

Srbská směs

Srbský guláš

Srbský guláš

Srdcový guláš

Svratecký guláš

Szegedínský guláš

Ševcovský guláš

Šumavský masový kotlík

Tatranský guláš

Telecí guláš
(Kalbsgulasch)

Telecí guláš se smetanou

Telecí ragú

Telecí ragú s chřestem

Telecí smetanový guláš se žampióny