cpt. Cook
 

'Mparrettati alla Silana

„Sláma a seno“

„Žraloci“ na paprice

„Žraloci“ s klobásou

„Žraloci“ s plísňovým sýrem

Aglio, olio e peperoncino

Agnolotti v citronové omáčce s kozím sýrem

Barevné „motýlky“ s kuřecí polévkou se

Bavette s lososem
(Bavette al salmone)

Bigoli con l'anitra
(Bigoli s kachní omáčkou)

Boloňské špagety

Boloňské těstoviny

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Bucatini all'amatriciana

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg špaget nebo bucatini (duté špagety), 12 dkg slaniny pancetta, 1/2  cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky drceného červeného pepře, 1/4 šálku bílého vína (Chardonnay, Pinot Grigio), 40 dkg loupaných rajčat, 6 lžic strouhaného pecorina, 2 lžíce parmezánu (strouhaný, není nutný)
zkopírováno z http://www.tacos.cz Omáčka amatriciana pochází z oblasti Abruzzo, kam horské městečko Amatrice dlouho patřilo (dnes je součástí Lazia). Původní receptura vycházela z toho, jaké suroviny si mohli vzít pastýři na pastvu, obsahovala pancettu (sušenou slaninu), sýr pecorino a špagety. Rajčata a olivový olej se přidaly později, když chov ovcí procházel krizí, potomci pastýřů se stěhovali do měst a recept proslavili po celé zemi.

www.tacos.cz Nakrájíme slaninu (správně má být zmíněná pancetta, ale použít lze uzenou slaninu nebo šunku prosciutto) na proužky nebo na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Spolu s drceným červeným pepřem suroviny přihodíme na pánev s olivovým olejem a smažíme na mírném ohni, dokud cibule není měkká a sklovitá, často mícháme. Přidáme bílé víno a na středním plameni necháme téměř odpařit. Mezitím zvlášť dáme vařit vodu na těstoviny. K omáčce přidáme loupaná rajčata, nejjednodušší je použít konzervovaná. Při míchání je trošku rozdrtíme a dál dusíme, než se dokončí těstoviny, v případě potřeby přidáme lžíci vody z těstovin. Těstoviny (bucatini nebo spaghetti) nasypeme do vřící vody a osolíme jen lehce, protože pecorino je sýr sám o sobě slaný. Když jsou těstoviny hotové, slejeme z nich vodu a přidáme do nádoby s omáčkou. Zamícháme zlehka, jen aby se omáčkou obalily, pak přidáme strouhaný sýr Pecorino Romano a vše dobře promícháme. Podáváme horké a zvlášť na stole nabídneme ještě pecorino nebo parmazán.

vloženo 01.11.2009    zobrazeno 2262x    verze pro tisk

Bucatini Amatriciana

Bucatini di fuoco
(Ohnivé bucatini)

Cannelloni plněné tvarohem

Cannelloni po katalánsku

Cannelloni se špenátem a ricottou
(Cannelloni con ricotta e spinaci)

Cappellini se zelenou omáčkou
(Cappellini con salsa verde)

Carbonara klasické
(Carbonara)