cpt. Cook
 

Pór smažený v těstíčku

Pór v alobalu

Pór vařený jako chřest

Pór vařený se žloutkovou omáčkou

Pór zadělávaný

Pór zapečený se sýrem

Francie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Pórek a la chřest

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  6  pórků, 6 lžic oleje, 2 lžíce vinného octa, 1/2  cibule, pažitka nebo petrželka, případně obojí, mletý pepř, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Pórek očistíme, rozkrájíme podle velikosti kastrolu, svážeme do svazků, aby se nerozcupoval, a uvaříme ve slané vodě. Necháme dobře odkapat a vychladit.

www.tacos.cz Olej, ocet, pepř a sůl prošleháme vidličkou. Přidáme cibuli, co nejvíc pažitky a petrželky a posekáme nadrobno tak, aby vznikla hustá omáčka. Když není pažitka ani zelená petrželka, přidáme jen cibuli.

www.tacos.cz Pórky úhledně srovnáme na mísu, omáčku připravíme do omáčníku nebo skleněné misky a každý si na svém talíři pórek bohatě polije omáčkou. Je také možné pórek po uvaření nakrájet na menší kousky a smíchat s omáčkou, ale není to tak hezké. Podává se s bílým chlebem. Z vody, ve které se pórek vařil, uděláme přidáním brambor, pepře, kousku másla a trošky smetany dobrou, lehkou polévku.

www.tacos.cz Ve Francii říkají takto připravenému pórku 'chřest chudých', je to jejich nejběžnější úprava chřestu a pórek jim ho částečně nahradí.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2219x    verze pro tisk

Pórek se šunkou
(Poireaux au jambon)

Pórkové krokety

Pórkové omelety se sýrem

Pórkové sýrové závitky

Pórkový nákyp

Restovaný chřest

Selský pórek
(Poireaux à la paysane)

Smažená cibule v těstíčku

Smažené taštičky plněné pórkem

Sýr zapečený s pórem a uzeninou

Zapečené cibule s kozím sýrem a sušenými rajčaty
(Oignons farcis au fromage de chèvre)

Zapečený chřest s uzeným masem

Zapečený chřest se šunkou